Fascinantno otkriće naučnika: Zemlja možda nije bila uvijek okrugla

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno otkriće naučnika: Zemlja možda nije bila uvijek okrugla
Foto: Pixabay / Zemlja

Naučnici s britanskog Univerziteta Central Lancashir objavili su pomalo revolucionarno otkriće kojim dovode u pitanje konvencionalno vjerovanje da je Zemlja oduvijek bila sferična. U svom znanstvenom radu predlažu da je tokom svojih ranih godina naša planeta bila - spljoštena, nalikujući više Smartie bombonu.

Proveli su niz simulacija koje su otkrile da novonastale planete nisu sferične, već pljosnati, pomalo zgnječeni, predstavljajući to kao neočekivano otkriće.

Dr. Dimitris Stamatellos, koautor studije koja čeka objavu u časopisu Astronomy & Astrophysics Letters, izrazio je čuđenje otkrićem. Bili smo jako iznenađeni što se pokazalo da su spljošteni sferoidi, prilično slični bombonama Smarties! Uvijek smo pretpostavljali da su sferični, rekao je. Njihovo istraživanje označava zapravo i prvo ispitivanje 3D oblika novonastalih planeta u simulacijama.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

I Zemlja je potencijalno bila "pljosnata"

Suprotno široko rasprostranjenoj pretpostavci da su protoplaneti u početku kugle, istraživanje sugeriše da su te rane formacije spljoštene za otprilike 90 posto. Faza protoplaneta, koja traje jedne do pet miliona godina, čini mali dio cjelokupnog postojanja planete, a Zemlja potencijalno ima pljosnatu fazu u svojoj ranoj historiji.

Naučnici zabrinuti zbog čudnog dešavanja sa Mjesecom: 'Osjete se potresi, smanjuje se'

Naučnici zabrinuti zbog čudnog dešavanja sa Mjesecom: 'Osjete se potresi, smanjuje se'

Dvije prevladavajuće teorije o formiranju protoplaneta su teorija "akrecije jezgre", koja naglašava postupni rast, i teorija "nestabilnosti diska", koja predlaže brzo formiranje iz rotirajućeg plinovitog diska. Simulirajući potonje, naučnici su otkrili da protoplanete odstupaju od sfernih oblika zbog svoje formacije u disku koji se okreće, slično kuharu koji vrti tijesto za pizzu.

Moguća potvrda putem teleskopa James Webb?

Uprkos izazovima zahtjevnog računarskog modela, studija predviđa da bi zapaženo spljoštena protoplaneta moglo pružiti ključne dokaze koji idu u prilog teoriji nestabilnosti diska. Iako su posmatranja protoplaneta rijetka, naučnici vjeruju da će napredak, posebno putem teleskopa poput svemirskog teleskopa James Webb, ponuditi prilike za potvrdu njihovih predviđanja i usavršavanje računarskih modela u daljim istraživanjima, javlja Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije