Naučnici zabrinuti zbog čudnog dešavanja sa Mjesecom: 'Osjete se potresi, smanjuje se'

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zabrinuti zbog čudnog dešavanja sa Mjesecom: 'Osjete se potresi, smanjuje se'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mjesec

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog smanjenja Mjeseca i njegovog potencijalnog utjecaja na buduće misije na njegovu površinu.

S obzirom na težnju prema uspostavi ljudskih naselja na Mjesecu, NASA je pojačala svoja istraživanja, ali nova istraživanja objavljena u časopisu The Planetary Science Journal identifikuje problematično područje južnog polarnog dijela Mjeseca koje je izrazito pogođeno smanjenjem.

Istraživanje ukazuje na to da se površina južnog polarnog dijela Mjeseca pritišće samu sebe zbog smanjenja opsega Mjeseca, što proizlazi iz sporog hlađenja njegove jezgre proteklih nekoliko stotina miliona godina. Ovo područje, koje je bilo pod utjecajem snažnog potresa prije približno 50 godina, sada se suočava s pitanjem klizanja na postojećim rasjedima ili stvaranja novih rasjeda potiska.

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

Thomas R. Watter, viši naučnik emeritus u Centru za proučavanje Zemlje i planeta Nacionalnog muzeja zraka i svemira te glavni autor istraživanja, ističe da bi ova geološka dinamika mogla značajno utjecati na sigurnost i održivost budućih misija s posadom na Mjesecu, uključujući i NASA-inu Artemis III misiju s posadom planiranu za 2026. godinu.

"Naše modeliranje sugeriše da su plitki mjesečevi potresi koji mogu proizvesti snažna podrhtavanja tla u južnoj polarnoj regiji mogući zbog klizanja na postojećim rasjedima ili formiranja novih rasjeda potiska", poručio je Watter.

NASA potvrdila: Planiraju izgraditi kuće na Mjesecu do 2040. godine

NASA potvrdila: Planiraju izgraditi kuće na Mjesecu do 2040. godine

Profesor Nicholas Schmerr sa Univerziteta Maryland, koautor istraživanja, naglašava da se Mjesečeva površina, poput suhog, uzemljenog šljunka i prašine, kontinuirano mijenja zbog utjecaja asteroida i kometa tokom milijardi godina. Raznolikost površinskih materijala, od mikronskih čestica do većih fragmenata, zajedno s labavom konzistencijom, čini podrhtavanje i klizanja vrlo izglednima.

Osim veličine Mjeseca, istraživači upozoravaju da bi ovi geološki faktori trebali biti uzeti u obzir pri planiranju lokacija i stabilnosti budućih istraživačkih i naseljeničkih predstraža na Mjesecu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije