Naučnici u Japanu zabrinuti: Historijski uspjeh misije na Mjesec u sjeni ozbiljnog problema

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici u Japanu zabrinuti: Historijski uspjeh misije na Mjesec u sjeni ozbiljnog problema
Foto: Screenshot / Slijetanje 'Moon Snipera' na Mjesec

Japan je u subotu postala tek peta nacija koja je postigla meko slijetanje na Mjesec, ali njen svemirski brod Moon Sniper je ostajao bez napajanja zbog problema sa solarnim baterijama.

Nakon napetih 20 minuta spuštanja, svemirska agencija JAXA je saopštila da je njen Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) dotaknuo površinu i uspostavljena je komunikacija.

No, bez funkcioniranja solarnih ćelija, Hitoshi Kuninaka, službenik JAXA-e, rekao je da bi letjelica, nazvana Moon Sniper zbog svoje precizne tehnologije, imala energije samo "nekoliko sati".

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

Dok su naučnici iz kontrole misije prioritizirali prikupljanje podataka dok su to mogli, Kuninaka je predložio da bi se baterije mogle ponovno aktivirati kada se promijeni kut sunca.

"Malo je vjerovatno da je solarna baterija zakazala. Moguće je da nije usmjerena prema izvorno planiranom smjeru", rekao je na konferenciji za novinare.

"Da slijetanje nije bilo uspješno, sletjelo bi s vrlo velikom brzinom. U tom bi slučaju sve funkcionalnosti sonde bile izgubljene", rekao je.

"No podaci se šalju na Zemlju", dodao je.

SLIM je jedna od nekoliko nedavnih lunarnih misija koje su lansirane od strane zemalja i privatnih firmi, 50 godina nakon prvog ljudskog slijetanja na Mjesec.

Slijetanja s rušenjem, problemi s komunikacijom i drugi tehnički problemi su učestali. Na Mjesec su do sada stigle samo četiri druge zemlje: Sjedinjene Američke Države, Sovjetski Savez, Kina i nedavno Indija.

Šef NASA-e Bill Nelson je poslao "čestitke (Japanu) na historjskom uspjehu kao petoj zemlji koja je uspješno sletjela na Mjesec."

"Cijenimo naše partnerstvo u svemiru i nastavljamo saradnju", dodao je.

JAXA se nada analizirati podatke prikupljene tokom slijetanja, što će pomoći utvrditi je li letjelica postigla cilj slijetanja unutar 100 metara od planiranog mjesta slijetanja, piše Glas Amerike

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije