Historijski uspjeh! Japan je uspio - njihov robot upravo je sletio na Mjesec!

2
Radiosarajevo.ba
Historijski uspjeh! Japan je uspio - njihov robot upravo je sletio na Mjesec!
Foto: JAXA / Slijetanje Snajpera na Mjesec

Japan je uspio u historijskom pokušaju da svoj robotski istraživač "Mjesečev snajper" (Moon Sniper) spusti na Mjesec, što ga je učinilo trećom zemljom u ovom stoljeću - i petom ikada - koja je svemirsku letjelicu sigurno postavila na površinu Mjeseca.

Misija Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) bez posade - Smart Lander for Investigating Moon ili SLIM - sletjela je na Mjesec oko 17 sati po našem vremenu, a događaj se prenosi uživo na YouTubeu.

Mali SLIM robotski istraživač, koji je lansiran u septembru, nosi nadimak "Moon Sniper" jer nosi novu preciznu tehnologiju za demonstraciju "tačnog" slijetanja.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

U japanskoj sobi za ovu misiju trenutno vlada velika napetost, jer pokušavaju uspostaviti kontakt s letjelicom. Kako su ranije istakli, ovo je bio trenutak od kojeg su strahovali, jer su napomenuli: "Nakon slijetanja, čeka nas 25 minuta čistog horora i čekanja za uspostavu kontakta."

Slijetanje možete vidjeti ovdje:

A, evo na kojem linku možete pratiti press konferenciju koja se očekuje nakon slijetanja:

Prethodne lunarne misije bile su u mogućnosti ciljati i dosezati određene zone koje su se protezale mnogo kilometara, ali SLIM lender će ciljati mjesto slijetanja koje se proteže samo 100 metara poprečno. "Pametne oči" lendera - navigacijska tehnologija koja se temelji na usklađivanju slika - brzo će fotografirati Mjesečevu površinu pri prilazu i samostalno vršiti prilagodbe kako se letjelica spušta radi preciznijeg dodira.

Mjesečev snajper gađao je mjesto slijetanja u blizini malog kratera Shioli unutar Mjesečeve ravnice zvane More nektara koja je stvorena drevnom vulkanskom aktivnošću i nalazi se južno od Mora mira, gdje je Apollo 11 sletio 1969. godine. Plan je da proučava stijene na tom mjestu što bi moglo otkriti saznanja o porijeklu Mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije