Satelit iznad Europe snimio stravičan prizor: Zemlja 'krvari' nakon velike katastrofe na Islandu

3
Radiosarajevo.ba
Satelit iznad Europe snimio stravičan prizor: Zemlja 'krvari' nakon velike katastrofe na Islandu
Foto: EPA-EFE / Vulkan na Islandu

Novi dramatični satelitski snimak otkrio je kako lava teče poput krvi iz masivne pukotine na površini Zemlje tokom najnovije vulkanske erupcije na islandskom poluotoku Reykjanes.

Slika, snimljena satelitom SENTINEL-2 Europske unije Copernicus sedam sati nakon što se pojavila pukotina široka tri kilometra, prikazuje tokove lave koji teku 4,5 kilometara na zapad od mjesta erupcije, i ogroman stup erupcije koji se pruža prema jugu s poluotoka u Atlantski okean. "Dim i tok lave jasno se vide blizu grada Grindavika", navodi se u saopćenju tima Copernicusa.

Vulkan je smirio aktivnost nakon što je 8. februara započeo svoju treću erupciju u tri mjeseca, prema Islenskom meteorološkom uredu (IMO). "Erupcija je skoro završila, bez vidljive aktivnosti na krateru", rekao je Alberto Caracciolo, postdoktorski istraživač na Institutu za zemaljske nauke Univerziteta na Islandu.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Za razliku od prethodne erupcije 14. januara, koja je otvorila pukotine dužinom južnog vrha magmatskog dijela i gurnula tokove lave prema Grindavíku, erupcija se dogodila na sjevernom dijelu dijela bliže Svartsengiju, četiri kilometra sjeverno od Grindavika, rekao je Caracciolo. Sada kada erupcija jenjava, izgleda da će Grindavík ovaj put biti siguran, rekao je, iako nestabilno tlo ispod grada može dovesti do slučajeva "kolapsa pukotina".

Najnovija erupcija pratila je sličan obrazac kao i prethodne dvije, prva od kojih se dogodila 18. decembra 2023. Sve tri erupcije trajale su oko dva dana, rekao je Caracciolo, pri čemu je većina magme izbačena u manje od 24 sata.

Góð yfirlitsmynd náðist af eldgosinu í hádeginu í dag (8.2.2024 kl. 13:04) þegar SENTINEL-2 gervitungl COPERNICUS EU...

Posted by Rannsóknareining í eldfjallafræði og náttúruvá, Háskóli Íslands on Thursday, February 8, 2024

"Magma nakupljena ispod Svartsengija prije 8. februara bila je oko devet miliona kubnih metara", rekao je Caracciolo. "To ne znači da će eruptirati u punom volumenu. Nešto magme može ostati nerazotkriveno". Deformacija tla također je opala dužinom dijela, što ukazuje da magma više ne izranja na površinu istom brzinom kao prije erupcije, prema IMO-u.

Prema Thorvalduru Thordarsonu, profesoru vulkanologije na Univerzitetu ma Islandu, vjerovatno je da će se u sljedećim mjesecima dogoditi još erupcija. "Definitivno mogu zamisliti da će se to dogoditi još nekoliko puta", rekao je za islandski vijesti mbl.is. "To je nešto što možemo očekivati da će se nastaviti tokom ove godine", javlja Klik.

Snimak lave iz vulkana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije