Bosanka s Islanda opisuje: 'Samo čekamo novu erupciju vulkana'

2
N. Žunić
Bosanka s Islanda opisuje: 'Samo čekamo novu erupciju vulkana'
Foto: Kolaž / Bosanka Šejla Zahirović i erupcija vulkana na Islandu

Erupcije vulkana na Islandu šokirale su mnoge širom svijeta svojom snagom, a hiljade ljudi u ovoj otočnoj zemlji moralo je biti evakuisano zbog opasnosti koje su donijele. 

U gradu Grindavik, na samom jugozapadu Islanda, došlo je do erupcije vulkana Sundhnúkur, zbog čega je cijeli grad, koji broji oko četiri hiljade stanovnika, morao biti evakuisan. Srećom, pravovremena reakcija nadležnih službi spasila je mnoge živote. 

Da stvar bude gora, prije same erupcije, došlo je do ozbiljnog podrhtavanja tla, a čak se desilo i da mnogi putevi imali velike rupe, stvorene zbog nekoliko zemljotresa koji su se desili zaredom.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

U blizini ovog grada živi i Bosanska Šejla Zahirović, koja je s portalom Radiosarajevo.ba podijelila svoje iskustvo. Na početku razgovora odmah kaže, već krajem prethodne godine je postalo biti opasno živjeti u Grindaviku. 

"Prije par mjeseci su počeli potresi i početkom novembra je postalo jako opasno biti tamo. Sredinom novembra, sjećam se bio je petak, u toku od par sati cijeli grad je evakuiran. Stanje se nije mijenjalo do 18. decembra, ulaz u grad je bio ograničen", govori Šejla za naš portal. 

Stanovnici koji su evakuisani, kaže, nisu mogli doći do svojih stvari, koje nisu uspjeli uzeti zbog hitnosti situacije. Uskoro kreće erupcija, ali naša sagovornica kaže da je počela na - dobrom mjestu. 

"18. decembra se vulkan aktivira, na najboljem mogućem mjestu gdje nije bila velika opasnost po grad. Sama erupcija je trajala 3 dana", kaže naša sagovornica. 

Kada je erupcija stala, brzo su počeli radovi na sanaciji cesta i kuća. Ipak, nažalost, došlo je i do tragičnog slučaja. 

"Poslije te prve erupcije počeli su popravljati svu štetu koja je bila u gradu. Dakle, pukotine na cestama i kuće, između ostalog. U međuvremenu su donijeli odluku kako se stanovništvo može vratiti svojim kućama, ali onda je došlo do tragedije. 

Tokom tih radova jedan od radnika koji je mašinom pokušavao zakrpiti rupu u zemlji samo odjednom propao. Nažalost, nisu ga našli…prema informacijama koje sada imamo smrtno je stradao, ispod te rupe se nalazi jezero duboko 13 metara, na dnu su našli mašinu ali tog radnika nažalost nisu našli", opisuje Šejla. 

Naravno, nadležni organi su odmah odlučili da se evakuacija opet desi. Ovaj tragičan slučaj natjerao je vlasti na Islandu na nove poteze kako bi zaštitili stanovništvo, što je u konačnici vjerovatno spasilo mnoge živote jer, početkom nove godine, dolaze nove erupcije. 

"14. januara u jutarnjim satima se dešava nova erupcija. Ta erupcija je bila uzrok sljedećoj koja se dešava isti dan u podne, erupcija koja se zaputila prema gradu i koja je uništila tri kuće", opisuje naša sagovornica. 

Kako nastavlja, obje erupcije su se dan poslije ugasile same od sebe. Srećom po građane Grindavika, nije bilo veće štete te nije bilo daljih žrtava zbog ovih erupcija. 

Dramatični prizori s Islanda: Lava i vatra gutaju kuće u Grindaviku, glavni put presječen...

Dramatični prizori s Islanda: Lava i vatra gutaju kuće u Grindaviku, glavni put presječen...

Šejla za naš portal još govori kako je situacija sada mirna, ali je pitanje koliko dugo će sve ostati ovako. Tlo je još nemirno te nadležni organi još ne puštaju nikoga u sam grad. Svi putevi do samog vulkana su blokirani, a strahuje se od nove erupcije. 

Stručnjaci na Islandu kažu da je se razina tla opet podigla, te da je realno očekivati još erupcija u ovom rejonu u narednom periodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije