Dramatični prizori s Islanda: Lava i vatra gutaju kuće u Grindaviku, glavni put presječen...

0
Radiosarajevo.ba
Dramatični prizori s Islanda: Lava i vatra gutaju kuće u Grindaviku, glavni put presječen...
Foto: EPA - EFE / Erupcija vulkana na Islandu

U islandskom gradu Grindaviku kuće su se zapalile nakon što su se otvorile dvije pukotine nakon erupcije vulkana i izlila se lava, a nivo uzbune je podignut na najviši nivo.

Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je rano ujutru u nedjelju i lava se izlila u ribarski grad Grindavik, objavio je BBC.

Razorni tokovi lave srušili su najmanje tri kuće u Grindaviku, prema lokalnim medijima, s potencijalom za još razaranja koja se naziru. Cjelokupno stanovništvo grada je ranije evakuisano, a barijere koje su izgrađene nakon erupcije u decembru djelimično su zadržale lavu, ali pojedine su probijene.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Glavni put u Grindaviku je presječen izlijevanjem lave.

Novinar i vulkanolog Robin Andrews rekao je za BBC da izlijevanje vulkanske lave iz dvije pukotine trenutno ne pokazuje "nikakve znake usporavanja".

Andrews je upozorio da erupcija može da izazove pogoršanje zdravstvenih problema kod ljudi koji imaju respiratorne probleme jer vulkanska aktivnost oslobađa gasove kao što je sumpor-dioksid koji iritiraju kožu, oči, nos i grlo. Na snimku dole možete pratiti uživo erupciju:

Islandski predsjednik Gudni Johannesson pozvao je u nedjelju tokom obraćanja naciji na solidarnost sa onima koji ne mogu da ostanu u svojim domovima zbog erupcije vulkana. Johannesson je rekao da očekuje da će se situacija smiriti.

Erupcija u nedelju je bila peta koja se dogodila duž poluostrva Rejkjanes od 2021. godine. Erupciji u vulkanskom sistemu Svartsengi u decembru prethodili su jaki zemljotresi, no avionski letovi na Islandu nisu otkazani nakon ove erupcije.

Video snimljen iz helikoptera islandske obalske straže prikazuje ogromne bazene rastopljene stijene i zid plamena koji se diže u noćno nebo.

Vidir Reinison, glavni nadzornik Kancelarije nacionalnog komesara policije, rekao je lokalnim medijima da "niko neće ulaziti u Grindavik dok ne budemo potpuno sigurni da će sve biti u redu". Inače, na Islandu se nalaze 33 aktivna vulkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije