Struja / Zašto ne trebate ostavljati mobitel da se puni na jastuku tokom noći

14. 11. 2019. u 08:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Trebate li mijenjati sijalicu ako ne znate da li je uključena? Ostaviti smartphone na jastuku da se puni tokom noći?

Uređaji pogonjeni električnom energijom sveprisutni su. Uglavnom znamo kako ih sigurno koristiti, ali nije loše tu i tamo se podsjetiti šta treba izbjegavati kako bi izbjegli požare, strujne udare i slične nezgodacije.

Evo nekoliko osnovnih uputa:

Gdje i kako sigurno puniti pametni telefon?

Većinu novijih smartphona možete ostaviti uštekane u struju tokom noći, ali ne i ostaviti ih da se pune na jastucima, dekama i sličnim mekim i zapaljivim površinama i materijalima.

Baterije se, naime, pri punjenju zagrijavaju. Drvena ili staklena površina stola, recimo, rashladit će ju dovoljno kako ne bi bilo problema, no tkanine puno bolje zadržavaju toplinu i moglo bi doći do pregrijavanja, pa i eksplozije. Uz to, u pravilu je uvijek bolje koristiti originalni punjač.

Je li sigurno mijenjati sijalicu ako ne znate je li bila uključena u trenutku kad je prestala raditi?

Načelno da, ali nikako nemojte gurati prste u grlo za sijalice. Ako se sijalica uključi dok je pokušate zamijeniti, isključite prvo svjetlo (i/ili izvadite osigurač za tu prostoriju) pa tek potom nastavite. Nije loše ni obuti pritom obuću s debelim ili gumenim potplatom.

Trebate li isključiti sve elektroničke uređaje ili ih ištekati iz struje prije izlaska iz kuće?

U pravilu, trebali bi isključiti sve što bi moglo izazvati požar. Frižider i slične uređaje možete ostaviti uključene.

Treba li isključiti televizor za vrijeme grmljavine?

Obično za time nema potrebe. Ali, ako postoje izgledi da objekt u kojem se TV nalazi pogodi munja, isključivanje svih elektroničkih uređaja koji nemaju prednaponsku zaštitu dobra je ideja.

Šta nikako ne smijete činiti kad je struja u pitanju?

Nemojte koristiti električne uređaje poput kosilice u vrtu ili okućnici bez odgovarajuće zaštite jer bi zaostali naboj mogao biti koban po vas i vaše ukućane.

Saznate li kako je neki od vaših kućanskih uređaja povučen iz upotrebe, riješite ga se, piše tportal.

Također, ako to možete izbjeći nemojte ostavljati uređaje poput mašine za pranje veša i suđa ili sušilice aktivne tokom noći.

NEMA KOMENTARA