Kako uštedjeti na računima za struju

Radiosarajevo.ba
Kako uštedjeti na računima za struju
Foto: Arhiv / energija
Cijena struje sve više raste, a režijski troškovi postaju sve veće opterećenje za kućni budžet.

Ipak sve većim računima za struju možete se suprotstaviti s nekoliko jednostavnih i učinkovitih trikova, te umnogome smanjiti iznos računa za struju

Kupujte aparate koji štede struju

Kada kupujete aparate, obavezno obratite pažnju na energetski razred. Preporučuje se kupovina uređaja koji spadaju u energetski razreda A koji troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Frižideri i zamrzivači imaju i klase A+ i A++ koje, naravno, troše još manje električne energije. Međutim, kod kupnje takvog uređaja tu je, naravno, problem cijena, jer su uređaji većeg energetskog razreda (A) skuplji u startu, ali su dugoročno isplativa investicija. No to ne znači da morate odmah zamijeniti sve kućanske aparate, znatno ćete uštedjeti ako zamijenite, na primjer hladnjak star osam godina novijim modelom boljeg energetskog razreda, piše familyhandyman.com.

Klima uređaji

Velik dio računa za struju odlazi i u vrijeme ljetnih mjeseci kada se koristi klima uređaji. Prilikom postavljanja klime, vrlo je važno voditi računa o njenoj poziciji. Klima-uređaji postavljeni na direktnoj sunčevoj svjetlosti troše i do 10 posto više električne energije. Najbolje bi bilo, ako je moguće, klimu smjestiti na sjeverni zid kuće ili zgrade. Naravno, veliku ulogu u štednji energije igra i redovno održavanje i čišćenje klime. Ako je vaš klima-uređaj stariji od 12 godina, njegovom zamjenom za noviji model boljeg energetskog razreda osjetit ćete veliku promjenu na računu za struju.

Isključite iz struje sve aparate koje ne koristite

Elektronika troši puno struje, čak i kada je isključena. Stoga, prestanite bespotrebno nabijati račun za struju – isključite sve produžne kablove. 70 posto električne energije uređaja troši se čak i kada su ugašeni ali nisu isključeni iz struje. To su doslovce 'energetski vampiri' koji gutaju struju. Stoga, sve produžne kabele isključite na tipku te spriječite nepotrebnu potrošnju. Izbjegavajte rad aparata u 'stand by' načinu rada jer na taj način možete uštedjeti i do pet posto ukupne električne energije u domaćinstvu. Također pripazite i da punjače ne ostavljate nepotrebno uključene u struju. Kad odlazite na vikend, potpuno isključite iz struje pisače, aparate za kafu i dodatne telefonske punjače.

Mašina za suđe

Ako ne morate, nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa. Umjesto toga, ili otvorite vrata i sačekajte da se besplatno osuši na zraku ili ga obrišite i spremite. Tako će mašina za suđe potrošiti do 50 posto manje struje.
Prije nego što uključite perilicu posuđa, pobrinite se da bude potpuno puna. Trošit će manje tople vode i manje sredstva za pranje te manje struje, a to će vam donijeti višestruku uštedu.

Očistite sušilicu veša

U sušilicu veša stavljajte samo veš iz kojeg je potpuno ocijeđena voda ili je centrifugirano. Što je veš manje mokar, kraće će trajati sušenje što znači uštedu u potrošnji energije. Uvijek nastojte sušiti maksimalnu težinu veša, jer ćete tako uštedjeti vrijeme i energiju. Prije svakog sušenja veša provjerite je li filter čist. Nikada ne stavljajte više od maksimalne težine, jer time nepotrebno trošite vrijeme i energiju. U sušilicu veša ne stavljajte stvari s kojih se još cijedi voda, jer je tako možete oštetiti. Neočišćeni filter drastično smanjuje učinkovitost sušilice. Nakon svakog sušenja očistite filter, a jednom godišnje i ispušni kanal.

Frižider

Pometite i usišite dno i zadnju stranu frižidera. Frižider troši više električne energije od svih ostalih aparata. Stoga se svakako isplati barem dva puta godišnje zaviriti iza i ispod hladnjaka jer se tako poboljšava učinkovitost za 30 do 50 posto. Frižider i zamrzivač rade učinkovitije kada su puni. Stoga u frižider stavite posude napunjene običnom vodom, a u zamrzivač vrećice s ledom. Frižider držite na temperaturi od jedan do tri stepena. Svakako redovno provjeravajte u kakvom su vam stanju vrata frižidera i guma na njima; ako je potrebno, zamijenite je jer ćete tako spriječiti rasipanje energije.

Mašina za veš

Uštedjet ćete sredstva za pranje, vrijeme, vodu i između pet do 15 posto potrošnje električne energije ako ne koristite program pretpranja za prljavi veš. Osim toga, ako odjeća nije pretjerano isprljana, operite je na nižoj temperaturi i smanjite potrošnju struje. Svakako razmotrite i uključivanje slabije centrifuge te nemojte uključivati polupraznu mašinu.

Kuhanje na struju

Kod kuhanja na struju dobar je savjet kuhanje s poklopcem, jer na taj način toplina ostaje u posudi što dovodi do 20 posto uštede energije. Hrana će se brže skuhati ako posuda bolje prianja na grijaču ploču šporeta što znači da treba upotrebljavati posude s ravnim i glatkim dnom.

Osim toga, vodite računa o skupljoj i jeftinijom tarifi struje. Jeftiniju tarifu iskoristite za uključivanje mašine za veš, suđa ili sušilice, a ako vam se ne spava, možete i dio odjeće opeglati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije