! / Ako ne čistite radijatore, veći su računi za grijanje: Evo kako ih očistiti

13. 10. 2019. u 10:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 31

Radijatori rijetko ili nikada stižu na listu očišćenjih stvari, a ignoriranje ovog zadatka nije samo opasno za zdravlje.

Nakupljanje prašine između rešetki može začepiti protok topline, a tada oni moraju snažnije raditi kako bi zagrijali cijelu prostoriju u kojoj se nalaze. 

Prije čišćenja radijatora obavezno isključite grijanje. Ovo je sigurnosna mjera jer ćete radijator čistiti vodom, a i prljavština će lakše otići s hladnih površina, piše Vecernji.hr.

Na gornjem dijelu radijatora nalaze se otvori koje je jednostavno očistiti korišnjem sušila za kosu. Sušilo upalite i stavite topli zrak da svojim strujanjem kroz otvore ukloni veće nakupine prašine i prljavštine. Isti efekt možete postići i ako imate usisavač na paru.

Sve ono što se nalazilo u radijatoru sada će pasti na pod, a to jednostavno pometite ili usisajte.  Za sljedeći korak idealno bi bilo koristiti perušku, ali sasvim dovoljan može biti i uski drveni štap prekriven pamučnom tkaninom. Od gore prema dolje svaku rešetku očistite zasebno.

Završite čišćenjem izvana. Sok od limuna razrijedite u vodi i mokrom krpom prebrišite radijator. Ostavite da se osuši, a tek kada budute u potpunosti sigurni da nije vlažan možete ponovno upaliti svoj radijator. Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA