Pao je nestvaran rekord, pogođeni milioni ljudi, šteta se broji u milijardama

1
AA
Pao je nestvaran rekord, pogođeni milioni ljudi, šteta se broji u milijardama
Foto: EPA - EFE / Globalno zagrijavanje i novi rekordi

Posljednjih osam godina mogle bi biti zabilježene kao najtoplije godine na svijetu zbog sve većeg intenziteta emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Izvještaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) o stanju globalne klime za 2022. godinu rezultat je plenarnih sjednica 27. Konferencije strana Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (COP27), koja se održava od danas do 18. novembra. godine u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru.

Kako znaci klimatskih promjena postaju sve "dramatičniji", ekstremni toplotni talasi, suše i razorne poplave pogađaju milione i koštaju milijarde dolara, navedeno je u izvještaju.

UNDP: Klimatske promjene bi u pojedinim dijelovima svijeta mogle biti smrtonosne poput raka

UNDP: Klimatske promjene bi u pojedinim dijelovima svijeta mogle biti smrtonosne poput raka

Procjenjuje se da će globalna temperatura ove godine biti oko 1,15 stepeni iznad prosjeka ako se uzme u obzir period 1850.-1900.

Svjetske emisije stakleničkih plinova, uključujući emisije ugljičnog dioksida, metana i dušikovog oksida, prošle su godine ponovo dostigle rekordne nivoe. Podaci pokazuju da atmosferski nivoi ova tri gasa nastavljaju da rastu ove godine.

Globalno zagrijavanje i novi rekordi
Foto: EPA - EFE: Globalno zagrijavanje i novi rekordi

Postoji mogućnost da će posljednjih osam godina biti zabilježene kao najtoplije godine na svijetu.

Osim toga, procjenjuje se da je 10-godišnja prosječna temperatura za period 2013-2022 za 1,14 stepeni viša od perioda 1850.-1900.

Porast nivoa mora se udvostručio od 1993. godine zbog porasta temperatura, a od januara 2020. porastao je za oko 10 milimetara, postavljajući rekord ove godine.

Ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je masu 26. godinu zaredom, a prvi put u septembru umjesto snijega padala je kiša.

Generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas, u svojoj ocjeni izvještaja, izjavio je da će se rezultati pogoršavati kako se globalno zagrijavanje povećava.

Globalno zagrijavanje i novi rekordi
Foto: EPA - EFE: Globalno zagrijavanje i novi rekordi

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da planeta šalje signale opasnosti na početku COP27, dodajući da izvještaj odražava "hronični klimatski haos".

Naveo je da se klimatske promjene dešavaju katastrofalnom brzinom i prijete životima na svim kontinentima.

"Posljednjih osam godina bile su najtoplije godine na svijetu, ekstremni toplotni valovi postali su intenzivniji i smrtonosniji, posebno u slabijim društvima. Moramo odgovoriti na ovaj signal opasnosti koji nam šalje svijet poduzimanjem odlučnih i ispravnih akcija", dodao je Guterres.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije