Savjeti / Budite dio promjene: Ponestaje vremena za rješavanje posljedica klimatske krize

21. 04. 2022. u 14:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema posljednjem klimatskom izvještaju Ujedinjenih naroda, svijetu ponestaje vremena za rješavanje posljedica klimatske krize. No, nije sve propalo, stručnjaci kažu da još ima vremena za promjenu.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini daje nekoliko prijedloga promjena koje možete donijeti u svom svakodnevnom životu.

Možda nećete moći napraviti sve, ali i jedna pomaže! 

Jedite "zelenije"

Stručnjaci se slažu da bi zamjena jednog mesnog obroka svake sedmice s vegetarijanskim "uštedjela" 3,6 kilograma ugljika po osobi. UN procjenjuje da se jedna trećina sve proizvedene hrane u svijetu nikada ne pojede, a 11 posto sadržaja hladnjaka prosječne porodice se baca.

Planiranjem obroka možemo smanjti to nepotrebno bacanje. A, ako imate priliku, ne zaboravite kompostirati ostatke voća i povrća. Otpad od hrane – poput voća i povrća bačenog u smeće – svake godine čini 8 posto emisija ugljika.

Naučite kako najbolje zbrinuti otpad

Osim otpada od hrane, onečišćenje plastikom u okolišu stvara veliki problem. Svake godine, svijet proizvede oko 400 milijuna tona plastičnog otpada. Samo 10 posto se reciklira. Vrijeme je da svi počnemo reciklirati!

Kupujte održivo

Ponovno korištenje ili prenamjena starijih materijala smanjuje potrebu za novim. Potražite proizvode u staklenim spremnicima koji se lako recikliraju, a ne u plastičnim, i zamijenite plastične vrećice za jednokratnu upotrebu za platnene koje možete koristiti više puta.

Razmislite o solarnoj ili vjetro-energiji

Ako to nije opcija u vašoj zajednici, razmislite o zamjeni tradicionalnih sijalica sa LED kako biste uštedjeli na potrošnji električne energije. Pomaže i jednostavno gašenje svjetla i drugih elektroničkih uređaja kada se ne koriste.

 Razmislite o vjetro-energiji - undefined

Foto:Pixabay: Razmislite o vjetro-energiji

Više hodajte ili vozite bicikl

Ovisno o tome gdje živite, automobil vam može biti prijeko potreban. Ali ako živite tamo gdje je javni prijevoz ili zajedničko korištenje automobila opcija, uzmite u obzir da tipično putničko vozilo svake godine ispušta 4,6 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida. To je gotovo polovica svih emisija ugljika povezanih s prijevozom. Ako živite u blizini mjesta gdje radite, vožnja biciklom i hodanje su još bolji za okoliš, a i za vaše zdravlje!

Volontirajte u svojoj zajednici

Ima li vaš grad grupu koja vikendom sadi drveće ili organizira čišćenje u blizini? Ako vaša zajednica to ne radi, organizirajte ga sami!

Podesite svoj termostat

Postavljanje termostata na toplije (25 stepeni Celzija) ljeti i hladnije (20 stepeni Celzija) zimi možete uštedjeti na troškovima ali I energetskim resursima. To je dobro za planetu i dobro za vaš novčanik.

Štedite vodu

Pametni uređaji za vodu mogu uštedjeti između 30% i 50% vaše potrošnje vode svake godine. A kad se tuširate ili koristite slavinu za pranje ruku, zuba i slično, sjetite se da je otvorite samo kada vam je potrebna.

Topljenje leda - undefined

Foto: Pixabay.com: Topljenje leda


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA