Istraživanje / Od početka pandemije, klimatske promjene usmrtile više od 17.000 ljudi

17. 09. 2021. u 10:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prirodne katastrofe, kao posljedica klimatskih promjena, usmrtile su više od 17.240 osoba od početka pandemije koronavirusa, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u četvrtak.

U saopštenju Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) i Klimatskog centra ove dvije organizacije, navodi se da je dodatnih 658,1 miliona ljudi bilo izloženo ekstremnim temperaturama.

"Svijet se suočava s humanitarnom krizom bez presedana u kojoj klimatske promjene i COVID-19 tjeraju zajednice do krajnjih granica", rekao je predsjednik IFRC-a Francesesco Rocca na konferenciji za novinare u New Yorku, gdje je predstavljen najnoviji izvještaj.

Organizacije pozivaju svjetske lidere da poduzmu hitne mjere ne samo za smanjenje emisije stakleničkih plinova, već i za rješavanje postojećih i neposrednih humanitarnih uticaja klimatskih promjena.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama 2021. godine, poznata kao COP26, održaće u Glasgowu u Škotskoj od 31. oktobra do 21. novembra.

"Ogromna potrošnja na oporavak od COVID-19 dokazuje da vlade mogu djelovati brzo i drastično tokom suočavanja s globalnim prijetnjama. Vrijeme je da riječi pretvorimo u djela i istu energiju posvetimo klimatskoj krizi. Svakodnevno smo svjedoci uticaja klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. Klimatska kriza je tu i moramo djelovati sad", rekao je Rocca.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA