Da li su klimatske promjene odgovorne za poplave - šta kaže nauka?

6
Hina
Da li su klimatske promjene odgovorne za poplave - šta kaže nauka?
Foto: AA / Njemačka

Obilne kiše koje su prouzročile smrtonosne poplave širom zapadne Njemačke i Belgije izazvale su uzbunu, a mnogi se pitaju jesu li za to odgovorne klimatske promjene.

Naučnici su dugo govorili da će klimatske promjene dovesti do obilnih kiša i posljedičnim poplava.

Međutim, za određivanje uloge klimatskih promjena u poplavama, trebat će pričekati najmanje nekoliko sedmica, poručuju naučnici.

"Poplave se uvijek događaju. One su slučajni događaji, poput bacanja kocke. Međutim, promijenili smo uslove", kaže Ralf Toumi, stručnjak za klimu Imperial Collegea.

U poplavama koje su pogodile Njemačku i Belgiju, ali i neke druge zemlje, poginule su najmanje 183 osobe, a za stotinama se još traga. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja će u nedjelju posjetiti poplavljena područja, rekla je da je riječ o katastrofi te je obećala podržati pogođene u ovim "teškim i strašnim vremenima".

Generalno, globalni rast prosječne temperature za oko 1,2 stepena Celzijevih, u odnosu na predindustrijske prosjeke, čini obilne kiše vjerojatnijima, tvrde naučnici.

Topliji zrak zadržava više vlage, što znači da će se na kraju osloboditi više vode.

"Kada imamo ove obilne kiše, atmosfera je gotovo poput spužve - stisnete ju i voda istječe", rekao je Johannes Quaas, profesor teorijske meteorologije sa Sveučilišta Leipzig.

Porast prosječne globalne temperature za jedan stepen povećava sposobnost atmosfere da zadržava vodu za sedam posto, rekli su klimatski naučnici.

Drugi faktori, poput geografije i atmosferskog tlaka, također utječu na količinu kiše u određenom području.

Geert Jan van Oldenborgh iz World Weather Attributiona, međunarodne znanstvene mreže koja analizira kako su klimatske promjene mogle utjecati na vrijeme, rekao je kako očekuje da će biti potrebno nekoliko sedmica da bi se utvrdila veza između ovih kiša i klimatskih promjena.

"Brzi smo, ali ne toliko", kazao je Oldenborgh, naučnik Nizozemskog metereološkog instituta.

Rana opažanja sugeriraju da je kišu mogao poticati sistem niskog tlaka zraka u zapadnoj Europi.

Poplave su uslijedile samo nekoliko sedmica nakon što je rekordni toplinski val ubio stotine ljudi u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Naučnici su u međuvremenu rekli da bi ekstremne vrućine bile "gotovo nemoguće" bez klimatskih promjena koje su učinile takav događaj barem 150 puta vjerojatnijim.

U Europi je također neuobičajeno vruće. Najtopliji juni od 1844. zabilježen je u finskoj prijestolnici Helsinkiju. A, zbog ovosedmičnih kiša vodostaj rijeka je na rekordnim nivoima u mnogim područjima zapadne Europe.

Iako istraživači decenijama predviđaju vremenski poremećaj zbog klimatskih promjena, neki kažu kako ih je brzina promjena iznenadila.

"Čini se da se to događa tako brzo, što me plaši", kazao je Hayley Fowler, hidroklimatolog Univerziteta Newcastle, koji napominje da su zabilježeni "ozbiljni rekordni događaji širom svijeta, unutar nekoliko sedmica".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije