Ronioci pronašli historijsko blago: Iznenadili se odakle dolazi

0
Radiosarajevo.ba
Ronioci pronašli historijsko blago: Iznenadili se odakle dolazi
Foto: Ministry of culture Italia / Ronioci pronašli kovanice iz rimskog perioda

Ronilac koji istražuje vode uz obalu Sardinije u Italiji otkrio je desetine hiljada bronzanih kovanica iz rimskog doba skrivenih među morskom travom.

Muškarac je odmah obavijestio vlasti o otkriću, koje se dogodilo blizu grada Arzachena. Na temelju lokacije blaga, stručnjaci vjeruju da bi ova riznica mogla biti povezana s neproučenim brodolomom, prema izjavi Ministarstva kulture Italije.

Dodatni pregled arheologa otkrio je da su folisi, vrsta velike kovanice korištene u Rimskom i Bizantskom Carstvu, kovane negdje između 324. i 340. godine n.e. i bile su u "sjajnom i rijetkom stanju očuvanosti", prema izjavi.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Kovanice su bile u opticaju tokom vladavine rimskog cara Konstantina Velikog, koji je trajao od 306. do 337. godine, prenosi Live Science.

"Blago pronađeno u vodama Arzachene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića numizmatičkih nalaza u posljednjim godinama i ponovno ističe bogatstvo i važnost arheološke baštine u dubinama naših mora", izjavio je Luigi La Rocca, glavni direktor arheologije, likovnih umjetnosti i pejzaža za mediteranski otok.

Ronioci pronašli kovanice iz rimskog perioda

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije