Ove kovanice vrijede nekoliko hiljada eura

2
Radiosarajevo.ba
Ove kovanice vrijede nekoliko hiljada eura
Radiosarajevo.ba / Ilustracija / kovanica euro

Kovanica od dva eura vrijedi dva eura, zar ne? Ne nužno.

Jer postoje određene kovanice koje vam mogu donijeti malo bogatstvo. Pažljiviji pogled u vaš novčanik, svakako se može isplatiti – određeni se novčići prodaju za 150.000 eura (oko 300.000 KM) na prodajnim platformama kao što je Ebay.

Pogrešno žigosane euro kovanice posebno su popularne među kolekcionarima – i stoga se ponekad njima jako dobro trguje. Budući da su štamparske pogreške zapravo nepoželjne, te se kovanice obično razvrstavaju prije nego što se stave u opticaj.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Ako „ulovite“ jednu, možete imati sreće. Na relevantnim prodajnim portalima kupci kovanica sa štamparskim ili pravopisnim pogreškama nadmašuju jedni druge.

Novčići s nepravilnim kovanjem, koji se u stručnim krugovima nazivaju “pečeno jaje”, smatraju se vrlo rijetkim i stoga posebno vrijednim. Unutarnji dio kovanice od jednog ili dva eura je pomaknut i nije sasvim u sredini.

Kovanice od jednog i dva eura također mogu donijeti novac ako su napravljene od jednog materijala umjesto od dva. Nabor koji nedostaje sa strane također može biti vrijedan.

No, ne može se ponekad zaraditi samo s nepravilnim reljefom. Posebni novčići također su popularni među kolekcionarima. Klasična prigodna kovanica je kovanica u obliku štapića.

Godine 2009. proslavljena je deseta godišnjica ekonomske i monetarne unije (Eurozona). Iz tog je razloga izdana poznata kovanica od dva eura sa štapićem. Iako je štampana mnogo puta i stoga nema osobitu vrijednost, danas se njime visoko trguje – osobito ako ima netačan reljef.

Kovanice iz država kao što su Vatikan, Monako, Andora ili San Marino također mogu imati određenu vrijednost. Kao i za kovanice iz drugih zemalja, ovdje vrijedi sljedeće: štamparske pogreške i posebna kovanja su rijetka i stoga vrijednija.

Stručnjak otkrio koje bi kovanice kuna i lipa bilo dobro sačuvati jer će mnogo vrijediti

Stručnjak otkrio koje bi kovanice kuna i lipa bilo dobro sačuvati jer će mnogo vrijediti

Primjerice, monegaška kovanica od dva eura iz 2007., štampana u povodu 25. godišnjice smrti princeze Grace (Grace Kelly). Smatra se da bi jedna ova kovanica vrijedila oko 600 eura (1.200 KM).

No, svako ko kao kolekcionar želi kupiti rijedak novčić trebao bi dobro pogledati ponudu na internetu, piše Fenix magazin. Jer između poštenih prodavača uvijek postoje prevaranti koji svoje kovanice nude precijenjeno. Najbolje je kontaktirati specijaliziranog trgovca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije