Nevjerovatna tvrdnja naučnika SETI-ja: Uspjeli smo "komunicirati" s kitovima

1
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna tvrdnja naučnika SETI-ja: Uspjeli smo "komunicirati" s kitovima
Foto: Prtscr / Youtube / Ilustracija

Tim naučnika sa SETI instituta, koji se posvećuje potrazi za vanzemaljskom inteligencijom, tvrdi da je "razgovarao" s grbavim kitom u Aljasci.

Iako može zvučati pomalo nerealno, tim se nada da će primijeniti ono što nauče kako bi postavili temelje za napore da komuniciramo s vanzemaljcima — ako se uopće ostvari prvi kontakt.

"Kitovi su zamjena za vanzemaljce", rekla je istraživačica SETI-a i bihevioristkinja životinja s Univerziteta Kalifornija u Davisu, Josie Hubbard, za New York Post. "To su inteligentna stvorenja s jezikom koji je stran nama."

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

"Ono što naučimo komunicirajući s kitovima moglo bi nam pomoći kada dođe vrijeme da se povežemo s vanzemaljcima", dodala je.

Nije iznenađujuće što uspostavljanje bilo kakvog dijaloga s grbavim kitom nije nimalo jednostavno.

"Njihov jezik je kompleksan", rekla je Lisa Walker, kolegica istraživačica SETI-a i teoretičarka kitovih pjesama, za NYPost. "Proizvode zvukove poput hvatanja daha, klokota i cviljenja. Njihove vokalizacije su fascinantne. Pokušavamo shvatiti šta te vokalizacije znače."

U decembru 2023. godine, tim je pustio podvodne snimke grbavih kitova drugim kitovima uz obalu Aljaske. Iako ih je većina sisavaca ignorisala, jedna ženka po imenu Twain počela je kružiti oko njihovog broda, oponašajući zvukove.

"To je bio poziv na kontakt", rekla je Hubbard za NYPost. "To je način na koji se kitovi dozivaju; proizvode zvukove poput hvatanja daha, klokota, i mi vjerujemo da je to kako određuju lokacije jedni drugih."

"Moglo je biti samo da smo mi rekli zdravo, a ona odgovorila zdravo, i mi ponovno rekli zdravo", priznala je Walker, "ali to je definitivno bila komunikacija", dodavši da je Twain to učinila "36 puta u 20 minuta."

Ipak, smatraju da je to značajno.

"Vjerujemo da je ovo prva takva komunikativna razmjena između ljudi i grbavih kitova na jeziku grbavih kitova", rekla je Brenda McCowan, bihevioristkinja s UC Davisa i glavna autorica članka koji detaljno opisuje razmjenu objavljenog u časopisu Peer J., u izjavi iz decembra.

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku historiju

Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku historiju

Ukratko, iako niko ne zna hoćemo li ikada uspostaviti kontakt s vanzemaljskom vrstom, eksperiment je fascinantan, piše Futurism.

"Zbog trenutnih ograničenja tehnologije, važna pretpostavka u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom je da će vanzemaljci biti zainteresirani za uspostavljanje kontakta i stoga ciljati ljudske prijemnike", dodao je koautor i istraživač SETI instituta Laurance Doyle. "Ova važna pretpostavka svakako je podržana ponašanjem grbavih kitova."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije