Istraživači otkrili ogromnu podvodnu planinu sa nepoznatim bićima: Pogledajte šta su snimili

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači otkrili ogromnu podvodnu planinu sa nepoznatim bićima: Pogledajte šta su snimili
Foto: Printscreen / Morsko dno

Podvodni lanac planina kod Rapa Nuija, poznat i kao Uskršnji otok, domaćin je "iznenađujućeg" niza dubokomorskih vrsta, o kojima izvještavaju istraživači, a barem 50 njih je novih za nauku.

Na dubinama od 800 do 1.200 metara ispod jugoistočnih valova Tihog okeana, istraživači na ekspediciji Schmidt Ocean Institutea primijetili su najdublju fotosintezom zavisnu životinju ikad otkrivenu - Leptoseris, ili bore koralj, koja je već poznata znanosti. Ostale očaravajuće pojave uključuju biće nalik meduzi poznato kao "leteće špagete monstrum" (Bathyphysa conifera) i svjetleći dubokomorsku zmajsku ribu iz porodice Stomiidae. Ove dvije kreacije, zajedno s više od 100 drugih vrsta, već su opisane od strane naučnika, ali do sada ih nikad nisu primijetili u ovom području. Drugih 50 primjeraka, koji još nisu analizirani, smatraju se novim vrstama.

Ekspedicija je slijedila drugu istraživačku kruzaru Schmidt Ocean Institutea u januaru koja je otkrila više od 100 sumnjivih novih vrsta i gigantski podvodni planinski greben uz obalu Čilea.

Udes automobila i kamiona na prevoju Komar, nastala veća materijalna šteta

Udes automobila i kamiona na prevoju Komar, nastala veća materijalna šteta

"Iznenađujući habitati i životinjske zajednice koje smo otkrili tokom ove dvije ekspedicije predstavljaju dramatičan primjer koliko malo znamo o ovom udaljenom području", rekao je Javier Sellanes, profesor morskog biologije na Katoličkom univerzitetu Sjever u Čileu, koji je suvodio obje ekspedicije.

Dok je januarska ekspedicija uglavnom bila usmjerena na Nazca i Juan Fernández grebene, nova vožnja dokumentirala je morski život na Salas y Gómez grebenu", podvodnom planinskom lancu koji se proteže 1,600 kilometara od Nazca grebena do Rapa Nui.

Sellanes i njegove kolege pregledale su greben tokom 40 dana u februaru i martu na brodu Falkor za istraživanje Schmidt Oceana. Tokom ekspedicije, tim je istražio 10 podvodnih planina, koje su podvodne planine koje se uzdižu barem 1,000 metara iznad okolnog morskog dna. Šest njih nije bilo dokumentirano naučnim istraživanjima prije, a svaki je planina skrivao vlastiti jedinstveni ekosistem, prema izjavi.

"Opažanje različitih ekosistema na pojedinim planinama naglašava važnost zaštite cijelog grebena, a ne samo nekoliko planina", rekla je Erin E. Easton, asistentica profesora morske nauke na Univerzitetu u Texasu Rio Grande Valley i glavna naučnica u Schmidt Ocean Instituteu. "Nadamo se da će podaci prikupljeni tokom ove ekspedicije pomoći u uspostavi novih morskih zaštićenih područja", kazala je, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije