Bacio kameru u ogromnu rupu ispod Antarktika, a onda se šokirao onim što je pronašao

1
Radiosarajevo.ba
Bacio kameru u ogromnu rupu ispod Antarktika, a onda se šokirao onim što je pronašao
Foto: Internet/Fena / Antarktik / Ilustracija

Doktorant Austin Carter nije namjeravao izazvati vrtoglavicu gledateljima, već je želio podijeliti snimak koju je snimio na Južnom polu dok je istraživao područje Allan Hills u Istočnoj Antarktici. Cilj mu je bio istražiti staru ledenjačku jezgru kako bi poboljšao razumijevanje Zemljine klime.

Petogodišnja misija naučnicima omogućuje da prouče evoluciju vremenskih sistema planete, fokusirajući se na ledene jezgre koje datiraju milione godina unazad.

Ekspedicija se koristi radarom i GPS-om za istraživanje terena te bušenjem leda radi uzimanja uzoraka za analizu. Uprkos tehnološkim pomagalima, pronalazak odgovarajućih mjesta za istraživanje predstavlja izazov, poput traženja igle u plastu sijena.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Cilj putovanja u Istočnu Antarktiku je shvatiti kako se područje nosi s globalnim zagrijavanjem i kako će ledene ploče reagirati na promjene u klimi. Naučnici analiziraju balončiće zraka zarobljene u ledenim jezgrama kako bi dobili uvid u prošle klimatske uslove. Važnost ovih istraživanja je u tome što nam pružaju uvid u klimatske promjene kroz stoljeća.

Tokom ekspedicije, istraživački tim otkrio je potencijalno najstariji led na Zemlji. Snimak koju je snimio Austin Carter omogućuje gledateljima da putuju kroz povijest dok kamera pada sve dublje u ledenjačku jezgru.

Ovaj izvanredni video pruža uvid u teksturu i boje leda koji se proteže kroz hiljade godina. Za istraživače, ovo je otkriće zlata vrijedno jer im omogućuje bolje razumijevanje Zemljine klime i historije, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije