Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku historiju

0
Radiosarajevo.ba
Otkriće misterioznog grada pod vodom šokiralo naučnike: Ovo bi moglo promijeniti ljudsku historiju
Foto: Pexels / Ilustracija

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži dužinom zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno otkriće koje je podiglo mnogo prašine u svijetu arheologije i historije.

Podvodni grad, opisan kao monumentalna urbana struktura koja se proteže kroz podvodni pejzaž s impresivnih osam kilometara u dužinu i 3,2 kilometara u širinu, iznenadio je svijet svojom grandioznošću i mističnom prirodom.

Kada je Nacionalni institut za okeansku tehnologiju (NIOT) slučajno otkrio ove artefakte i strukture u decembru 2000. godine tokom rutinskog istraživanja, niko nije mogao niti zamisliti kakvu bi to posljedice moglo imati za naše razumijevanje ljudske historije.

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

U sljedećim godinama, otkriće je potaknulo stručnjake širom svijeta na intenzivna istraživanja i rasprave o podrijetlu, starosti i značaju ovog fascinantnog nalazišta.

Jedan od najuzbudljivijih aspekata otkrića je mogućnost da bi moglo redefinisati shvatanje ljudske prošlosti. Dok su neki arheolozi tvrdili da bi ovaj drevni grad mogao biti stariji čak i od Harappanske civilizacije, drugi su izrazili sumnju zbog nedostatka čvrstih dokaza.

"Decenijama su arheolozi raspravljali o porijeklu misteriozne civilizacije "Harappan", koja je cvjetala na području današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije od otprilike 3000. prije nove ere. Sada naša nova otkrića sugerišu da su Harappani potekli od napredne matične kulture koja je cvjetala na kraju posljednjeg ledenog doba, a koja je zatim potopljena porastom nivoa mora prije nego što je "historija počela", rekao je geolog Badrinaryan Badrinaryan.

Općenito se vjerovalo da dobro organizovana civilizacija nije mogla postojati prije 5500. godine prije današnjih otkrića. Mnogi nisu bili voljni prihvatiti da mitovi o potopu koji se spominju u mnogim drevnim vjerskim spisima sadrže zrno istine.

Međutim, bez obzira na kontroverze i nesuglasice, ovo otkriće svakako otvara nova pitanja i potiče nas na dublje razmišljanje o drevnim kulturama i njihovim sudbinama. Uzbuđenje i znatiželja koju je ovo otkriće izazvalo odjekuje širom svijeta, potičući dalja istraživanja i analize kako bismo bolje razumjeli mističnu prošlost koja leži pod vodama zaljeva Khambhat, javla Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije