Naučnici pronašli lobanju zastrašujućeg morskog čudovišta: Ovako nešto još nisu vidjeli

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli lobanju zastrašujućeg morskog čudovišta: Ovako nešto još nisu vidjeli
Foto: Pexels / Lobanja nazvana 'SeaRex'

Godine 2023., svijet je bio potresen otkrićem lobanje pliosaurusa stare 150 miliona godina, koja je izvučena s litice dužinom Jurske obale, stršeći visoko 12 metara iznad tla.

Ovaj drevni morski reptil, poznat po svojoj snazi ugriza koja je mogla nadmašiti čak i Tyrannosaurus rexa, upisan je u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.

Lobanja, nazvana "SeaRex", bila je skoro u potpunosti sačuvana, čineći je najkompletnijom lobanjom te vrste na planeti s 95 posto originalnih kostiju i 130 oštrih zuba. Dr. Judyth Sassoon sa Univerziteta u Bristolu, stručnjakinja za pliosauruse, istakla je njen značaj zbog mnogo anatomskih detalja koje pruža.

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Organizovan sjajan doček u Petoj osnovnoj školi Ilidža za zlatnog Ismaila Barlova

Otkriće je započelo kada je entuzijast za fosile, Phil Jacobs, pronašao njušku na plaži u Dorsetu i kontaktirao Stevea Etchesa, vlasnika zbirke Etches. Nakon detaljnog istraživanja, lobanja je pažljivo izvučena iz litice, što je bilo detaljno prikazano u BBC-jevom programu "Attenborough And The Giant Sea Monster".

Sir David Attenborough, poznati zaljubljenik u prirodu, bio je impresioniran veličinom i očuvanošću lobanje, naglašavajući njen izuzetni značaj za nauku. Lobanja sada ponosno stoji izložena u kolekciji Etches u Kimmeridgeu, Dorsetu, gdje se istraživači nadaju pronalasku ostatka tijela ovog fascinantnog stvorenja.

Stručnjaci vjeruju da bi donacije za istraživanje i očuvanje "SeaRexa" mogli otkriti još dragocjenih podataka o drevnom životu na Zemlji, a Chris Moore, ključna figura u iskopavanju, vjeruje da je još dijelova ovog drevnog bića zakopano ispod površine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije