Naučnici vjeruju da bi se iza Plutona mogla skrivati misteriozna planeta: Evo šta su istražili

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici vjeruju da bi se iza Plutona mogla skrivati misteriozna planeta: Evo šta su istražili
Foto: Pexels / Ilustracija/Svemir

Svemirska prostranstva van našeg Sunčevog sistema predstavljaju krajnju granicu divljine.

Udaljena su toliko daleko od Sunca da naši teleskopi imaju ograničen vid na to područje. Ostaje misterija kakve sve čudne pojave mogu lebdjeti u udaljenim dijelovima planetarnog diska. Poznato nam je da postoji pojas malih ledenih stijena van orbite Neptuna, poznat kao Kuiperov pojas, domaćin patuljastih planeta poput Plutona, Erisa i Haumea.

Ali, iza toga, nalazi se hipotetski Oortov oblak, ogromno sferno polje malih stijena koje okružuje cijeli Sunčev sistem, a čije je stvarne dimenzije teško odrediti.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Pretpostavlja se da odatle potječu dugoperiodične komete Sunčevog sistema, ali što još može biti tamo? Jedna intrigantna mogućnost je postojanje planeta - ne bilo kojih planeta, već onih koje su došle iz drugih zvjezdanih sistema.

Teoretski astrofizičar Amir Siraj s Princeton univerziteta istražio je koliko bi vanzemaljskih planeta moglo biti skriveno van dosega naših teleskopa.

NASA objavila novo nevjerovatno otkriće: Pogledajte šta su pronašli na Marsu

NASA objavila novo nevjerovatno otkriće: Pogledajte šta su pronašli na Marsu

Prema njegovim proračunima, matematički je moguće da postoji 1,2 planeta s masom većom od Marsa, 2,7 s masom sličnom Marsu i 5,2 s masom usporedivom s Merkurom.

To su za sada procjene

Ove brojke su samo procjene, temeljene na drugim pretpostavkama, ali ideja da možda postoji skriveni svijet koji je stigao iz dalekih zvjezdanih sistema zasigurno je fascinantna. Ovo pitanje postavljeno je nakon otkrića tzv. slobodno plutajućih ili lažnih planeta, prvi put objavljenih 2000. godine.

To su planete koje su se odvojile od svojih zvijezda i izbačene iz svojih sistema, lutajući galaksijom, slobodne od vezanosti.

Naučnici simulirali moguću budućnost Zemlje: Situacija je zastrašujuća

Naučnici simulirali moguću budućnost Zemlje: Situacija je zastrašujuća

Gravitacijske interakcije vjerovatno izazivaju nestabilnost koja dovodi do stvaranja čitavog niza planeta lutalica u svemiru. Još je zanimljivija ideja da ove planete možda neće zauvijek ostati slobodne.

Ako prođu previše blizu neke zvijezde, gravitacija ih može uhvatiti. Znamo da se nešto slično već događa na manjoj skali - Jupiter je svojevrsni "lopov" svemirskih stijena.

Siraj je želio istražiti kolika je vjerovatnoća da se to dogodi Suncu. Počeo je s procjenama broja lažnih planeta u Mliječnoj stazi i postotka zvijezda koje bi vjerovatno mogle uhvatiti te lažne planete. Koristio je te informacije kako bi izračunao vjerovatnoću da ovi planeti prođu dovoljno blizu Sunca kako bi ih uhvatila Sunčeva gravitacija.

Zanimljivo istraživanje

Njegovi izračuni ukazuju na prilično dobru šansu da negdje tamo van postoji planeta, s masom između Merkura i Zemlje, plutajući u hladnoći i tami svemira.

"Izračunali smo, na temelju jednostavnog teorijskog argumenta, da zarobljene zemaljske planete vjerovatno postoje u vanjskom Sunčevom sistemu", napisao je u svom radu.

Fale im dva šarafa: NASA već mjesecima ne može do otvori kapsulu koja je stigla iz svemira

Fale im dva šarafa: NASA već mjesecima ne može do otvori kapsulu koja je stigla iz svemira

"Buduće istraživanje trebalo bi uključivati simulacije koje će detaljnije istražiti hvatanje i zadržavanje slobodno plutajućih planeta, kao i planeta povezanih s drugim zvijezdama. Simulacije bi mogle dodatno rasvijetliti distribuciju vjerovatnoće za orbitalnu ravninu i položaj na nebu zarobljenih planeta.

Također bi trebalo istražiti druge posmatračke testove za postojanje ovih zarobljenih planeta."

Siraj dodaje da, ako se neko slučajno nađe u povoljnom položaju na nebu, mogli bismo ih ustvari primijetiti pomoću zvjezdarnice Vera C. Rubin, koja se trenutno gradi u Čileu i očekuje se da će započeti naučne operacije 2025. godine. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal Letters, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije