Naučnici tvrde: Vodu na Mjesecu stvara misteriozna skrivena sila

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Vodu na Mjesecu stvara misteriozna skrivena sila
Foto: Twitter / Mjesec

Već od prije znamo da na Mjesecu ima leda, ali još uvijek naučnicima nije sasvim jasno kako je nastao. Novo istraživanje ukazuje na to da valovi elektrona, koji dolaze neizravno sa Zemlje i Sunca, pridonose stvaranju smrznute vode na površini Mjeseca.

Elektroni pogađaju Mjesec dok ulazi i izlazi iz Zemljinog magnetnog repa, koji naš planet ostavlja za sobom dok putuje kroz svemir. Unutar magnetnog repa nalazi se sloj plazme koji se sastoji od visoko nabijenih elektrona i iona iz Zemljine atmosfere i zračenja sunčevog vjetra.

Naučnici su i ranije proučavali ulogu magnetnog repa i magnetosfere u formiranju vode na Mjesecu. Magnetosfera je područje oko planeta i njihovih prirodnih satelita u kojem je magnetsko polje vretenasto oblikovano međudjelovanjem sa Sunčevim vjetrom. Ona nastaje kada Zemljino zaštitno magnetsko polje odbija solarni vjetar.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

"To je neka vrsta prirodnog laboratorija za proučavanje procesa formiranja vode na površini Mjeseca. Kada je Mjesec izvan magnetnog repa, njegovu površinu bombardira solarni vjetar. Unutar magnetnog repa gotovo da nema protona solarnog vjetra te se smatralo da će stvaranje vode pasti na gotovo nulu", rekao je planetarni naučnik Shuai Li sa Univerziteta Hawai'i u Manoi.

Međutim, analiza je pokazala da to nije slučaj. Ranije studije ukazivale su na stvaranje vode na Mjesecu putem vodikovih iona iz solarnih vjetrova, ali izgleda da se voda još uvijek formira kada je mjesečeva površina zaštićena od sunčevog vjetra, odnosno kada se nalazi unutar magnetnog repa.

Velika utrka: Zašto je južni pol Mjeseca toliko važan?

Velika utrka: Zašto je južni pol Mjeseca toliko važan?

U igri su i druge sile, smatraju naučnici, posebno elektroni. Naime, moguće je da elektroni visoke energije reagiraju s Mjesečevim tlom, oslobađajući zarobljeni vodik koji zatim može formirati vodu, piše Science Alert.

Istraživanje naziva Formation of lunar surface water associated with high-energy electrons in Earth’s magnetotail objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije