Velika utrka: Zašto je južni pol Mjeseca toliko važan?

0
Radiosarajevo.ba
Velika utrka: Zašto je južni pol Mjeseca toliko važan?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Južni pol Mjeseca postaje sve važnije mjesto za istraživanje i eksploataciju.

U tom području se nalazi najveća količina vode na Mjesecu, kao i zalihe drugih ključnih resursa, poput helija-3. To je potaknulo svjetske sile da se takmiče za kontrolu nad ovim područjem.

Voda je najvažniji resurs za ljudsku egzistenciju. Ona se može koristiti za piće, za proizvodnju kisika i za proizvodnju goriva. Na južnom polu Mjeseca se nalazi najveća količina vode na Mjesecu, u obliku leda. Nadalje, na mjesecu se nalazi i jedan iskoristiv plin.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Helij-3 je rijedak plin koji se može koristiti za proizvodnju energije. On je posebno zanimljiv za korištenje u nuklearnoj fuziji, koja je potencijalno beskonačan izvor energije. Na južnom polu Mjeseca se nalaze zalihe helija-3 koje su približne 10 miliona tona.

Takmičenje svjetskih sila

Šta se događa: Neobjašnjiva sila usporava asteroid u koji je NASA zabila letjelicu?

Šta se događa: Neobjašnjiva sila usporava asteroid u koji je NASA zabila letjelicu?

Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija i Indija su sve pokrenule programe za istraživanje i eksploataciju južnog pola Mjeseca. Sjedinjene Američke Države su pokrenule program Artemis, koji ima za cilj vratiti ljude na Mjesec do 2025. godine, uključujući i prvu ženu i prvu osobu tamne boje kože.

U sklopu ovog programa, NASA je planirala lansirati svemirsku letjelicu Orion u orbitu oko Mjeseca 2023. godine.

Kina je također pokrenula ambiciozan program za istraživanje Mjeseca. Kina je prva zemlja koja je uspješno sletila na Mjesečevu stranu koja je okrenuta od Zemlje, a također je prva zemlja koja je poslala robota da obiđe Mjesec.

Rusija je također zainteresovana za istraživanje južnog pola Mjeseca. Rusija je planirala lansirati svemirsku letjelicu Luna-27 u orbitu oko Mjeseca 2022. godine, a nedavno su zamalo i došli tamo, ali im se letjelica ipak pokvarila i razbila o Mjesečevu površinu.

Astronomi otkrili kako se nešto neočekivano odvija u srcu naše galaksije

Astronomi otkrili kako se nešto neočekivano odvija u srcu naše galaksije

Indija je također pokrenula program za istraživanje Mjeseca, a njihov rover dospio je tamo prije nekoliko sedmica i već je počeo s istraživanjem.

Šta budućnost nosi?

Još uvijek je rano reći ko će na kraju dominirati na južnom polu Mjeseca. Međutim, jasno je da će ovo područje biti ključno za budućnost istraživanja i eksploatacije Mjeseca, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije