NASA danas objavljuje dugo očekivani izvještaj o NLO-ima

2
Fena
NASA danas objavljuje dugo očekivani izvještaj o NLO-ima
Foto: NASA / Satelit / Ilustracija

NASA će u četvrtak, 14. septembra, objaviti nalaze dugo očekivane studije o neobjašnjivim letećim objektima na Zemljinom nebu, prenosi AFP.

Američka svemirska agencija objavila je prošle godine da razmatra dokaze o neidentifikovanim anomalnim fenomenima ili UAP-ovima, što je zamijenilo termin UFO (NLO) u službenom jeziku.

Ova tema je dugo fascinirala javnost, ali ju je glavna nauka izbjegavala.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Nezavisni tim od 16 istraživača podijelio je svoja preliminarna zapažanja u maju, utvrdivši da postojeći podaci i izvještaji očevidaca nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka, istovremeno pozivajući na sistematičnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

Malo je vjerovatno da će izvještaj od četvrtka promijeniti tu suštinu, ali bi na kraju mogao uvesti početak nove misije agencije.

Dok NASA-ine sonde i roveri pretražuju Sunčev sistem u potrazi za fosilima drevnih mikroba, a njeni astronomi traže znakove inteligentnih civilizacija na udaljenim planetama, njeno istorijsko držanje je bilo da "razotkrije" viđenja na našoj matičnoj planeti.

Bilo je više od 800 "događaja" prikupljenih tokom 27 godina, od kojih se dva do pet posto smatra možda anomalijama, rekli su autori izvještaja tokom sastanka u maju.

Oni se definišu kao "sve što operateru ili senzoru nije lako razumljivo" ili "nešto što radi nešto čudno", rekla je članica tima Nadia Drake.

Američka vlada je posljednjih godina počela ozbiljnije shvaćati pitanje UAP-a, dijelom zbog zabrinutosti da su oni povezani sa stranim nadzorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije