NASA: Nemamo dokaze da su NLO-i vanzemaljskog porijekla, ali neke stvari ne možemo objasniti

0
Radiosarajevo.ba
NASA: Nemamo dokaze da su NLO-i vanzemaljskog porijekla, ali neke stvari ne možemo objasniti
Foto: PrtScr / Objavljen izvjestaj

Neovisna grupa naučnika i stručnjaka koju je sazvala NASA saopćila je danas da bi ova svemirska agencija trebala preuzeti istaknutiju ulogu u nastojanjima da se razumiju neidentificirani anomalni fenomeni (NAF ili UAP, skraćeno od unidetified anomalous phenomena na engleskom), te su objavili dugo očekivani izvještaj s nizom preporuka o tome kako NASA može pomoći poboljšati prikupljanje ovih podataka.

NASA je prošle godine oformila grupu od 16 stručnjaka kako bi ispitali kako se podaci o NAF-ovima - vladin službeni naziv za ono što je prije bilo poznato kao NLO - prikupljaju u državnom i privatnom sektoru.

Dužnosnici NASA-e naglasili su da grupa nije pronašla dokaze da su NAF-ovi "vanzemaljske" prirode, ali su rekli da se neki od objekata ne mogu objasniti.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Službeno poznato kao Neovisna studija o NAF-ovima, ovaj izvještaj grupe ima 36 stranica i uključuje niz preporuka o tome kako svemirska agencija može bolje doprinijeti naučnim istraživanjima misterioznih susreta.

Dužnosnici NASA-e i predsjednik skupine raspravljali su o nalazima na brifingu koji se prenosio uživo:

Što kaže NASA-in NAF izvještaj?

Izvještaj ne sadrži nikakve bombastične tvrdnje slične svjedočenju u Kongresu o kojem je pisao cijeli svijet, kada je bivši obavještajni oficir otkrio da decenijama postoji vladin program za pronalaženje i obrnuti inženjering UAP letjelica, iako je to američko Ministarstvo odbrane negiralo.

Umjesto toga, NASA-ina grupas usredotočila se na ispitivanje kako svemirska agencija može "doprinijeti sveobuhvatnom pristupu prikupljanju budućih podataka" o incidentima UAP-a, kako se navodi u izvještaju.

"Glavni zaključak studije je da postoji još mnogo toga za naučiti", rekao je na brifingu NASA-in administrator Bill Nelson. "NASA-in nezavisni studijski tim nije pronašao nikakve dokaze da UAP ima izvanzemaljsko podrijetlo. Ali mi ne znamo što su ti UAP-ovi."

U izvještaju se navodi kako se mala podgrupa UAP susreta "ne može identificirati kao poznati ljudski ili prirodni fenomen." Razumijevanje ovih incidenata "zahtijevat će nove i robusne metode prikupljanja podataka, napredne tehnike analize, sistemski okvir za izvješćivanje i smanjenje stigme prijavljivanja", navodi se u izvještaju.

"[U] potrazi za životom izvan Zemlje, sam izvanzemaljski život mora biti hipoteza posljednjeg utočišta — odgovor kojem se okrećemo tek nakon što isključimo sve druge mogućnosti. Kao što je rekao Sherlock Holmes, 'Jednom kada eliminirate nemoguće, što god ostane, koliko god nevjerojatno, mora biti istina'", stoji u izvještaju.

Dok NASA-ini sateliti usmjereni prema Zemlji ne mogu detektirati male objekte poput UAP-ova, oni imaju sposobnost "ispitati stanje lokalnih zemaljskih, oceanskih i atmosferskih uslova" što bi moglo pomoći u objašnjenju nekih incidenata koje su otkrili drugi senzori : "NASA-ina imovina može igrati vitalnu ulogu izravnim utvrđivanjem jesu li određeni okolišni faktori povezani s određenim prijavljenim ponašanjima ili pojavama UAP-a."

Trenutno prikupljanje podataka, navodi se u izvještaju, "ometano je lošom kalibracijom senzora, nedostatkom višestrukih mjerenja, nedostatkom metapodataka senzora i nedostatkom osnovnih podataka." Stručnost svemirske agencije "trebalo bi se sveobuhvatno iskoristiti kao dio snažne strategije prikupljanja podataka unutar okvira cijele vlade."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije