Otkriveno bizarno morsko stvorenje nalik vanzemaljcu u blizini Antarktika

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno bizarno morsko stvorenje nalik vanzemaljcu u blizini Antarktika
Foto: Science Alert / Antarktička jagodasta pernata zvijezda

Istraživači koji su tragali za bićima u oceanu u blizini Antarktika otkrili su novu vrstu koja na fotografijama izgleda strašno - ali su je nazvali po voću.

Antarktička jagodasta pernata zvijezda je morsko stvorenje s 20 takozvanih "ruku" (krakova) — neke su neravne, neke su 'pernate' — i mogu ukupno biti duge do 20 centimetara, otkrio je Greg Rouse, profesor morske biologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Diegu.

Rouse je koautor rada o novoj vrsti, zajedno s istraživačima Emily McLaughlin i Neridom Wilsonom, koji su prošli mjesec objavili svoje nalaze u časopisu Invertebrate Systematics. Stvorenje nalik izvanzemaljcu isprva ne izgleda kao jagoda. Ali ako zumirate njegovo tijelo - sićušna izbočina na vrhu svih tih krakova - veličinom i oblikom podsjeća na plod. 

Premijer liga BiH: Sloga i Sarajevo igraju za Europu, Borac pod pritiskom pobjede

Premijer liga BiH: Sloga i Sarajevo igraju za Europu, Borac pod pritiskom pobjede

Formalni naziv novootkrivene vrste je Promachocrinus fragarius. Pripada klasi Crinoidea, koja uključuje morske zvijezde, morske ježince i morske krastavce, i vrsta je pernate zvijezde — otuda i manje službeni naziv "antarktička pernata zvijezda". Fragarius potječe od latinske riječi "fragum", što znači jagoda, prema novinama.

Profesor je u intervjuu rekao da smo prethodno znali za samo jednu vrstu u grupi antarktičkih pernatih zvijezda — Promachocrinus kerguelensis.

Antarktička jagodasta pernata zvijezda
Foto: Science Alert: Antarktička jagodasta pernata zvijezda

Ali, vukući mrežu duž Južnog oceana u potrazi za više uzoraka ovih stvorenja, tim naučnika iz Australije i SAD-a identificirao je četiri nove vrste koje mogu spadati u antarktičku skupinu pernatih zvijezda. Dodao je i kako se Antarktička jagodasta pernata zvijezda posebno ističe brojem "krakova" koje ima.

Mnogi korisnici društvenih mreža komentirali su kako ih podsjeća na 'facehuggera', mladunče vanzemaljca iz slavnog filma Alien. Šta vi kažete?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije