NASA-ina analiza: Globalni nivo mora rapidno raste, glavni 'krivac' je El Nino

0
Hina
NASA-ina analiza: Globalni nivo mora rapidno raste, glavni 'krivac' je El Nino
Foto: Pexels / Ilustracija/Okean

Globalna prosječni nivo mora porastao je za oko 0,76 centimetara od 2022. do 2023. godine, što je gotovo četiri puta više nego prethodne godine, objavila je NASA u četvrtak, 21. marta pripisujući 'značajan skok' snažnom fenomenu El Ninu i klimatskim promjenama.

Analiza koju je provela NASA temelji se na više od 30 godina satelitskih promatranja, s početnim lansiranjem satelita 1992. godine, a posljednjim 2020. godine. Sve u svemu, nivoi mora porasli su za oko 10 cm od 1993. godine. Stopa rasta također se ubrzala, više nego udvostručivši se s 0,17 cm godišnje 1993., na trenutnu stopu od 0,43 cm godišnje.

"Trenutne stope ubrzanja znače da smo na putu da dodamo još 20 centimetara globalne srednje nivo mora do 2050. godine", rekla je Nadya Vinogradova Shiffer, direktorica NASA-inog tima za promjenu nivoa mora i programa oceanske fizike u Washingtonu.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Po njenim riječima, to bi bila dvostruko veća količina promjena u sljedeća tri desetljeća u usporedbi s prethodnim stoljećem, stvarajući budućnost u kojoj su poplave daleko češće i katastrofalnije nego danas. Neposredni uzrok takvog skoka je El Nino, koji je zamijenio La Ninu od 2021. do 2022. godine, kada je nivo mora porasatao za oko 0,20 cm.

El Nino je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku. El Nino, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, obično traje devet do 12 mjeseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše.

Za razliku od njega, La Nina je vremenski obrazac karakteriziran neuobičajeno niskim temperaturama u Tihom oceanu.

Naučnici na Marsu otkrili nešto što ih je fasciniralo: Krilo im se pred očima čak 50 godina

Naučnici na Marsu otkrili nešto što ih je fasciniralo: Krilo im se pred očima čak 50 godina

"U godinama El Nina, puno kiše koja inače padne na kopno završi u oceanu, što privremeno podiže nivo mora", rekao je Josh Willis, istraživač nivoe mora u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL).

Ali postoji i jasan ljudski trag koji je vidljiv u ovom trendu ubrzanja.

"Dugoročni skupovi podataka poput ovog 30-godišnjeg satelitskog zapisa omogućuju nam da napravimo razliku između kratkoročnih učinaka na nivou mora, kao što je El Nino, i trendova koji nam govore kuda ide nivo mora", rekao je Ben Hamlington iz JPL-a.

Uočene jezive 'NLO' rupe iznad dijela planete: NASA konačno objasnila šta se dešava

Uočene jezive 'NLO' rupe iznad dijela planete: NASA konačno objasnila šta se dešava

Tehnološke inovacije su tokom godina donijele veću tačnost mjerenja. Na primjer, radarski visinomjeri odbijaju mikrovalove od površine mora, zatim bilježe vrijeme potrebno signalu da putuje natrag do satelita, kao i snagu povratnog signala.

Također provjeravaju svoje podatke s drugim izvorima kao što su mareografi i satelitska mjerenja atmosferske vodene pare i Zemljinog gravitacijskog polja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije