Uočene jezive 'NLO' rupe iznad dijela planete: NASA konačno objasnila šta se dešava

1
Radiosarajevo.ba
Uočene jezive 'NLO' rupe iznad dijela planete: NASA konačno objasnila šta se dešava
Foto: NASA / Rupe u oblacima

Nedavno se iznad Floride pojavila grupa jezivih kružnih rupa u oblacima, što pokazuje zadivljujuća nova slika NASA-e. Rijetki događaj, koji je ranije (i pogrešno) povezivan s NLO-ima, ima iznenađujuće jednostavno objašnjenje - ali naučnivima je trebalo više od 60 godina da to shvate.

NASA-in satelit Terra fotografisao je čudne praznine, poznate kao rupe u oblacima, iznad Meksičkog zaljeva uz zapadnu obalu Floride 30. januara. NASA-in Zemaljski opservatorij objavio je impresivnu sliku 26. veljače.

Neobične, kružne rupe poput ovih počele su se pojavljivati još 1940-ih, potičući divlje teorije da su rezultat NLO-a. Međutim, ustvari ih stvaraju avioni koji lete kroz oblake. Na novim fotografijama nalaze se dva tipa oblaka: cavum oblaci, koji su velike, kružne rupe; i kanalni oblaci, koji imaju više ovalni oblik. Obje vrste najčešće se pojavljuju u altokumulusnim oblacima - superohlađenim vrpcama vodene pare koje plutaju na nebu između 2.100 i 5.500 metara iznad površine, puno više nego većina kišnih oblaka.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Altokumulusni oblaci mogu biti hladni i do oko minus 15 stepeni Celzijusa bez da im se vodene kapi smrznu. To je zato što je na toj visini manje sitnih čestica, poput prašine i peludi, potrebnih da se kristali leda formiraju u zraku.

Međutim, kada avioni prolaze kroz oblake s krilima ili propelerima, mogu dodatno ohladiti okolnu vodenu paru za čak 20 stepeni. Pri tim izuzetno niskim temperaturama, kapi se smrzavaju čak i bez čestica oko kojih se formiraju i počinju padati ispod rupa, stvarajući niti od oblaka, poznate kao virga.

Neobična bića sa Zemlje se našla na Mjesecu: Poznato kako su stigla tamo - jedna stvar fascinira

Neobična bića sa Zemlje se našla na Mjesecu: Poznato kako su stigla tamo - jedna stvar fascinira

Te niti oblaka često vise ispod rupa iz kojih su pale i mogu se vidjeti u središtu maglovitih praznina kada se gledaju odozgo. Rupe na novoj slici sve su stvorili avioni koji su polijetali s Međunarodne zračne luke Miami.

Cavum i kanalni oblaci također se mogu prirodno formirati kada određena područja atmosfere ohlade, ali to je rijetko. Naučnici su tek u posljednjih 15 godina otkrili što uzrokuje češće umjetno stvorene rupe. U istraživanju iz 2011. godine istraživači su koristili satelitske snimke i podatke o letu kako bi dokazali da su avioni odgovorni. Istraživanje je također pokazalo da ugao pod kojim avioni izlaze i spuštaju se kroz oblake utječe na to kakva će se rupa pojaviti: strmiji ugao stvorit će kružnije cavum oblake, dok će plići kut stvoriti rastegnute kanalne oblake.

Cavum i kanalni oblaci obično traju oko jednog sata prije nego što se zatvore, ali njihov životni vijek mogu utjecati i drugi čimbenici poput temperature, gustoće oblaka i brzine vjetra, utvrdila je studija. Rupe ne predstavljaju prijetnju ljudima na zemlji, ali mogu blago povećati količinu padavina u područjima oko aerodroma, pokazala je studija, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije