Naučnici otkrili u svemiru nešto što je 500 biliona puta svjetlije od Sunca

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili u svemiru nešto što je 500 biliona puta svjetlije od Sunca
Foto: NASA / Svemir / Ilustracija

Astronomi su otkrili novi kvazar koji je 500 biliona puta svjetliji od Sunca, što je ustvari galaksija koja u svom središtu ima aktivnu supermasivnu crnu rupu. Oko nje se rotira ogromna masa materijala koji se zbog trenja i gravitacije zagrije na milijarde stepeni i stvara svjetlost.

Crna rupa koja ga napaja navodno je između 17 i 19 milijardi puta veća od Sunčeve mase i raste najbržom stopom ikad viđenom. Kvazar koji je nazvan J0529-4351, udaljen je 12 milijardi svjetlosnih godina i vjeruje se da je nastao oko 1,5 milijardi godina nakon Velikog praska.

Crne rupe u kvazarima troše ogromne količine materije, a rekordni kvazar koji je otkrio australski tim u svom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy, proguta ekvivalent jednog sunca dnevno dok uvlači goleme količine plina.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

"Ovaj kvazar je najnasilnije mjesto koje poznajemo u svemiru", rekao je Christian Wolf s Australskog nacionalnog univerziteta i glavni autor istraživanja.

Rotirajući disk plina oko crne rupe koji emitira rekordne količine energije, istraživači su uporedili s kosmičkim uraganom. Kad je kvazar prvi put uočen 1980. godine, vjerovalo se da je zvijezda, ali ponovno je klasificiran nakon promatranja u Australiji i pustinji Atacama u Čileu.

NASA-ina sonda koja istražuje svemir u Kuiperovom pojasu otkrila nešto iznenađujuće

NASA-ina sonda koja istražuje svemir u Kuiperovom pojasu otkrila nešto iznenađujuće

Astronomi vjeruju da troši količinu materije koja je ekvivalentna 370 sunca u godini, što je prema Europskom južnom opservatoriju čini najbrže rastućom crnom rupom dosad.

"U smislu sjaja i vjerovatne stope rasta, J0529-4351 je najekstremniji poznati kvazar", tvrde naučnici.

Supermasivne crne rupe u središtima galaksija još uvijek su misterija i nije poznato kako nastaju. Manje crne rupe stvaraju se nakon kolapsa jezgri masivnih zvijezda i mogu se povećati ako se sudare s drugim crnim rupama zvjezdane mase, ali supermasivne crne rupe prevelike su za ovaj proces, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije