Naučnici na Marsu otkrili nešto što ih je fasciniralo: Krilo im se pred očima čak 50 godina

4
Radiosarajevo.ba
Naučnici na Marsu otkrili nešto što ih je fasciniralo: Krilo im se pred očima čak 50 godina
FOTO: Pixabay / Ilustracija/Mars

Na Marsu su naučniti otkrili džinovski vulkan koji je više od 50 godina bio "skriven pred očima". Vulkan je širok oko 450 kilometara i visok više od 9.000 metara.

Nalazi se u istočnom dijelu vulkanskog područja Tharsis na Marsu, blizu ekvatora planete, otkrili su to naučnici na 55. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci, održanoj u Teksasu od 11. do 15. marta.

Tim je također primijetio ono što izgleda kao ostaci pokopanog glečerskog leda blizu podnožja vulkana. Vjeruju da bi to moglo činiti vulkan "glavnim mjestom" za astrobiološka istraživanja i potragu za znakovima vanzemaljskog života. "Ovaj kombinovani džinovski vulkan i moguće otkriće glečerskog leda značajni su jer upućuju na uzbudljivu novu lokaciju za proučavanje geološke evolucije Marsa kroz vrijeme, traženje života i istraživanje robotima i ljudima u budućnosti", rekli su naučnici u saopštenju.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Letjelice koje orbitiraju oko Marsa već decenijama snimaju vulkan otkako je NASA-ina Mariner 9 poslana na Crveni planet 1971. Međutim, vulkan je toliko duboko erodiran da je prošao ispod radara sve do sada.

"Proučavali smo geologiju područja gdje smo prošle godine pronašli ostatke glečera kada smo shvatili da smo u ogromnog i duboko erodiranog vulkana", rekao je voditelj projekta Pascal Lee, planetarni naučnik u Institutu za potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) i Institutu Mars sa sjedištem u NASA-inom Ames Research Centru.

Mars

Vulkan, koji još uvijek nije zvanično imenovan, nalazi se u jednoj od najpoznatijih regija Marsa, na granici između labirintičnih Noctis Labyrinthus, što znači "labirint noći", i džinovskih kanjona Valles Marineris, ili Marinerova dolina. Pretpostavlja se da je vulkan bio aktivan od drevnih vremena do relativno nedavno, s obzirom na "džinovsku veličinu" i "kompleksnu historiju modifikacije", rekao je tim.

Vulkan ima centralno područje vrha označeno izdignutim, spljoštenim područjima nazvanim mesas, koja prave luk oblika, nagnut prema dole. Niz padina oko mesasa proteže se 225 kilometara u različitim smjerovima. Blizu centra vulkana, izgleda da su ostaci srušenog vulkanskog kratera koji je nekad sadržavao jezersku lavu. Tu su i ostaci lavinih tokova, kao i vulkanski i hidrirani mineralni depoziti, dužinom ivica vulkana.

Mnoga pitanja o vulkanu ostaju otvorena, uključujući koliko dugo je bio aktivan i je li još uvijek. Ako je vulkan bio aktivan dugo vremena, moguće je da kombinacija stalne toplote i vode iz ledenog pokrivača ispod vulkana može stvoriti savršene uvjete za podršku životu, rekli su autori, javlja Klik.

Mars

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije