Naučnici u stijenama pronašli 2.000 godina stare crteže: Fascinirali se kada su saznali ovo

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici u stijenama pronašli 2.000 godina stare crteže: Fascinirali se kada su saznali ovo
Foto: Romulo Macedo / Natpisi na kamenu

Brazilski arheolozi otkrili su velik broj 2.000 godina starih kamenih rezbarija koje prikazuju ljudske otiske stopala, likove slične nebeskim tijelima i neobične prikaze životinja poput jelena i divljih svinja.

Otkriće je napravljeno tokom tri ekspedicije između 2022. i 2023. godine u Parku države Jalapão, smještenom u saveznoj državi Tocantins. Naučnici Nacionalnog instituta za historijsko i umjetničko naslijeđe (IPHAN) Brazila identificirali su 16 prekolumbovskih arheoloških lokaliteta, svi smješteni na stjenovitim liticama blizu jedan drugome.

"Ova blizina sugeriše moguću povezanost između lokaliteta i pojašnjava obrasce naseljavanja drevnih zajednica koje su nastanjivale regiju", rekao je Rômulo Macêdo, arheolog koji je vodio rad, za Live Science. Tim je također otkrio nekoliko crvenih slika na nekim lokalitetima. "Vjerovatno je da su slike starije od rezbarija i da su ih napravile druge kulturne skupine", rekao je Macêdo.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Nalaz kamenih rezbarija je "rijedak i važan" jer do sada arheolozi su pronašli samo kameni materijal iz prekolumbovskih Indijanskih naroda Jalapãoa, rekao je Marcos Zimmermann, profesor arheologije na Federalnom univerzitetu Tocantins u Brazilu koji nije bio uključen u nedavna otkrića, za Live Science.

Raniji keramički artefakti i kameni alati pronađeni na arheološkim lokalitetima u Jalapãou možda su bili važni za proizvodnju umjetnosti. "Rezbarije su vjerovatno napravljene pomoću oštrih kamenih alata i komadića drva, dok su pigmenti za slikanje proizvedeni od željeznih minerala koji su vrlo obilni u regiji; prah se zatim miješao s životinjskom ili biljnom masnoćom i nanosio na stijene prstima ili štapovima", rekao je Macêdo. Nalazi u Jalapãou još uvijek nisu potpuno proučeni.

Natpisi na kamenu

Međutim, oni imaju tehničke i tematske sličnosti s drugim arheološkim nalazištima u različitim državama Brazila, što sugerira da datiraju oko 2.000 godina unazad, prema Macêdu.

"Dalja analiza kamenih rezbarija na lokalitetima pružit će nove informacije o načinu života i duhovnosti ovih Indijanskih grupa", rekao je. Nalazi također mogu rasvijetliti "simbolički repertoar prekolumbovskih populacija", dodao je Macêdo.

Park države Jalapão pokriva područje od oko 34.000 četvornih kilometara i suha je oblast s dine, rijekama i gigantskim stijenama, što ga izdvaja među okolnim Cerrado biomom, porebnom tropskom savanom poznatom po svojoj biološkoj raznolikosti. Leži oko 700 do 800 kilometara južno od Amazonije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije