Tragično i tajanstveno: Naučnici posmatrali misteriozni pogrebni ritual slonova

0
Radiosarajevo.ba
Tragično i tajanstveno: Naučnici posmatrali misteriozni pogrebni ritual slonova
Foto: Pexels / Njihovo ponašanje podsjeća na ljudsko

Azijski slonovi glasno oplakuju i pokapaju svoju mrtvu mladunčad, pokazalo je istraživanje indijskih naučnika koje detaljno opisuje ponašanje životinja koje iznimno podsjeća na ljudske pogrebne obrede.

Istraživači su identificirali pet ukopa mladunčadi koje su izvršili ovi divovski sisavci na sjeveru indijske regije Bengal 2022. i 2023. godine, prema studiji objavljenoj ove sedmice u časopisu Journal of Threatened Taxa.

Otkrili su, u svakom slučaju, da krdo nosi umrlo mladunče za trup i noge, a potom ga pokapa u zemlju s nogama okrenutim prema gore.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

"Oportunističkim promatranjem, digitalnom fotografijom, bilješkama s terena i izvješćima o postmortem ispitivanju, sugeriramo da su lešine bile pokopane u nenormalnom ležećem položaju bez obzira na razloge smrti mladunčeta", navodi se u studiji.

U jednom slučaju, krdo je glasno urlalo i trubilo oko zakopanog mladunčeta, napisali su autori. Studija je pokazala da se samo mladunčad nosi na pokop, zbog "neizvedivosti" transporta odraslih slonova. Autori Parveen Kaswan i Akashdeep Roy rekli su da njihovo istraživanje nije otkrilo "nikakvu ljudsku intervenciju" ni u jednom od pet smrtnih slučajeva mladunčadi.

Jasni otisci stopala od 15-20 slonova primijećeni su oko grobnih mjesta i preko zemlje koja je prekrivala tijela mladunčadi, koja su sva umrla od otkazivanja više organa u dobi između tri mjeseca i godinu dana. Slonovi su mladunčad zakopavali u kanale za navodnjavanje na imanjima čaja, stotinama metara udaljenim od najbližih ljudskih naselja.

Jedno od zakopanih mladunčadi
Foto: Science Alert: Jedno od zakopanih mladunčadi

Slonovi su poznati po svom društvenom i kooperativnom ponašanju, ali pokop mladunčadi prethodno je bio samo "kratko proučavan" kod afričkih slonova - ostao je neistražen među njihovim manjim azijskim rođacima, navodi se u studiji.

Poznato je da divlji slonovi u Africi i Aziji posjećuju lešine u različitim fazama raspadanja, ali ova je studija otkrila različita ponašanja od stada koja je proučavala. U svih pet slučajeva stado je "pobjeglo s mjesta u roku od 40 minuta od ukopa" i kasnije se više nikad nije vratilo u to područje, umjesto toga krenuvši paralelnim rutama za migraciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije