Na popularnom spomeniku pronađena misteriozna jaja stara 29 miliona godina: Evo kome su pripadala

0
Radiosarajevo.ba
Na popularnom spomeniku pronađena misteriozna jaja stara 29 miliona godina: Evo kome su pripadala
Foto: National Park Service / Jaja na dnu spomeniku

Mahuna fosiliziranih jaja pronađena u istočnom srednjem Oregonu pruža značajan uvid u davna stvorenja koja su naseljavala našu planetu prije miliona godina.

Ovaj važan arheološki artefakt izranja iz nacionalnog spomenika John Day Fossil Beds, a radi se o jajima koja su prvobitno bila zamijenjena za mravlja jaja. Prethodno pronađena pojedinačna jaja nisu dala jasnu sliku o vrsti stvorenja koja ih je ostavila, dok su 2016. otkrivena gnijezda s jajima pogrešno identificirana kao jaja skakavaca.

Kako bi precizno analizirali ova zagonetna jaja, istraživači su koristili mikro-CT skener na fosilima ooteke, kapsule jaja koju proizvode različiti kukci. Različite vrste stvaraju svoje ooteke na posebne načine, a bogomoljke, skakavci i druge životinje često koriste ovaj mehanizam zaštite jajašaca.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Tim naučnika je, proučavajući ooteke, identificirao karakteristične znakove koji ukazuju na drevne skakavce. Ooteke su opisane kao "visoko organizovana jajna masa s velikim leglom od približno 50 blago zakrivljenih elipsoidnih jajašaca, raspoređenih radijalno u nekoliko ravnina, čvrsto zatvorena u sloju diska od cementiranog materijala tla." Ovaj opsežan opis pruža uvid u strukturu i oblik jaja, ističući važnost ovog arheološkog otkrića.

Ovo otkriće, staro 29 miliona godina, predstavlja najraniji i najjasniji dokaz o mahuni skakavaca. Njegova važnost proizlazi iz činjenice da nam pruža uvid u drevne ekosisteme i evoluciju života na Zemlji, pomagajući nam razumjeti kako su se ova stvorenja razvijala i prilagođavala svojoj okolini tokom vremena, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije