Google napokon dao odgovor na Open AI-jev Chat GPT: Lansiran Gemini

0
Radiosarajevo.ba
Google napokon dao odgovor na Open AI-jev Chat GPT: Lansiran Gemini
Foto: EPA-EFE / Google lansirao Gemini

Godinu dana nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT i pokrenuo novu utrku u razvoju AI tehnologije, Google je otkrio AI projekt namijenjen ponovnom uspostavljanju tehnološkog diva kao svjetskog lidera u području vještačke inteligencije.

Gemini je najveće Googleovo predstavljanje umjetne inteligencije do sada. U pitanju je novi tip AI modela koji može raditi s tekstom, slikama i videom.

Ovo je Googleov pokušaj da nadmaši konkurente OpenAI-ja i Microsofta u utrci za prednost na polju umjetne inteligencije. Nema sumnje da je model najbolji u klasi u širokom rasponu mogućnosti - 'stroj za sve', kako to kaže jedan poznavatelj problematike.

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

"Ovaj model je inherentno sposobniji", rekao je Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i njegove matične firme Alphabet, za MIT Technology Review. "To je platforma. AI je duboka promjena platforme, veća od interneta ili mobilnih uređaja. To predstavlja veliki korak za nas."

Gemini je implementiran unutar Googleovog chatbota Bard za postavke na engleskom jeziku. Bit će dostupan u više od 170 zemalja i teritorija. Google kaže da će Gemini biti dostupan programerima putem Google Cloud API-a od 13. decembra, piše Wired.

Nova verzija ChatGPT: Evo koje će nove mogućnosti imati

Nova verzija ChatGPT: Evo koje će nove mogućnosti imati

Kompaktnija verzija modela od danas će pokretati predložene odgovore na poruke s tastature Pixel 8 pametnih telefona. Gemini će biti uveden i u druge Google proizvode, uključujući generativno pretraživanje, reklame i Chrome u "nadolazećim mjesecima", tvrdi kompanija. Najmoćnija verzija Geminija od svih će se pojaviti 2024. godine, uz "temeljite provjere povjerenja i sigurnosti", kaže Google.

Veliki jezički model Gemini uključivat će paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, kao najveća i najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se brzo prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije