Novi napredak u razvoju: ChatGPT sada "vidi, čuje, priča", ali i traži svježe informacije na webu

0
Radiosarajevo.ba
Novi napredak u razvoju: ChatGPT sada "vidi, čuje, priča", ali i traži svježe informacije na webu
Foto: Facebook / Open AI

Ove sedmice popularni AI chatbot dobio je pregršt novih mogućnosti, koje će ga učiniti još korisnijim, ali neće baš svi korisnici moći pristupiti svim ugrađenim funkcijama.

OpenAI nastavlja s nadogradnjama svojeg ChatGPT-a, u nadi da će ostati dominantan AI sustav, bilo da je riječ o stvaranju slika, jezičnom modelu, pak o multimodalnom radu umjetne inteligencije, koji kombinira više različitih sustava i modela. Ove sedmice predstavljene su nove funkcije, pa sada ChatGPT "vidi, čuje i priča", kako su to njegovi tvorci opisali.

Pojednostavljeno, ChatGPT sada može uzeti fotografiju i prepoznati njen sadržaj, pa o njoj voditi razgovor, analizirati je, OCR-om pročitati tekst s nje, ili pak skicu aplikacije ili web stranice pretvoriti u programski kod. U stanju je rješavati matematičke zadatke, rješavati logičke probleme i obavljati kompleksne zadatke, sve uzevši grafički format kao prompt.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Promptove je po novome moguće i izgovoriti, pa dobiti odgovor glasom, prirodnim jezikom, što će biti uskoro dostupno svim korisnicima službene aplikacije na iOS-u i Androidu. Međutim, sve do sada navedene nove funkcije bit će (barem u početku) rezervirane za pretplatnike. Oni koji plaćaju ChatGPT Plus ili Enterprise pristup, dobit će ih u narednim sedmicama.

Iz OpenAI-ja poručuju da je ova multimodalnost još jedan korak prema općoj umjetnoj inteligenciji (AGI), pa će tome pristupiti posebno oprezno te sa sigurnošću na umu.

Dodavanje novih značajki bit će postupno, a posebno će se voditi računa o tome da u domeni slikovnih sadržaja, kako bi se AI sistem ponašao odgovorno, bez obzira na to kakav mu se sadržaj ponudi na analizu.

Ovih dana ukinuto je još jedno ograničenje, koje je ChatGPT imao od samih početaka. Naime, sistem je isprva bio treniran na javno dostupnim podacima samo do septembra 2021. godine, a sve što se nakon toga pojavilo za njega "nije postojalo".

OpenAI sada kaže da chatbot može, čak i bez dodatnih pluginova, pristupati webu uživo te dohvatiti svježe informacije. Ovu mogućnost uskoro bi trebali na raspolaganje dobiti svi korisnici, bez obzira plaćaju li pristup ili ne, koriste li ChatGPT putem desktopa ili mobilne aplikacije. Time će on postati konkurentan Bing Chatu i Googleovom Bardu, sustavima koji već koriste svoje internetske tražilice kako bi pristupili aktualnim informacijama te ih ugradili u odgovore chatbotova, prenosi portal bug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije