Ovo je prvi automobil koji će imati ugrađen ChatGPT, pogledajte funkcije koje nudi

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je prvi automobil koji će imati ugrađen ChatGPT, pogledajte funkcije koje nudi
Foto: Mercedes AMG promo / Mercedes

Mercedes-Benz će biti prva marka automobila koja će prigrliti umjetnu inteligenciju na način da će je ubaciti izravno u kabinu i izložiti putnicima.

Učinit će to unutar svog novog digitalnog multimedijskog sistema MBUX, koji pogoni sve funkcije infotainmenta u novijim modelima.

Osim što može prilagođavati ugođaj u kabini, prikazivati informacije na zaslonima, čak i predviđati ponašanje putnika i prilagođavati se tome te odgovarati na glasovne upite – Mercedesov će MBUX uskoro moći poslužiti i kao umjetno inteligentni chatbot.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Omogućit će im to povezivanje sistema iz automobila sa sistemom ChatGPT, pa bi zadavanje glasovnih naredbi i svojevrsni "razgovor" s automobilom trebali postati intuitivniji.

Prvi koji će dobiti ovu mogućnost su vlasnici oko 900.000 Mercedesovih vozila na području SAD-a, i to već ovih dana. Sve što će trebati učiniti jeste glasovnom naredbom reći sistemi da žele postati dio testnog programa u ovoj beta fazi.

EQB: Najbolja vrijednost za novac među električnim Mercedesima

EQB: Najbolja vrijednost za novac među električnim Mercedesima

Mercedes-Benz će dalje posao obaviti za njih, povezati automobil, koji je ionako spojen na Internet, na ChatGPT. Učinit će to putem usluge Azure OpenAI Service, iskorištavajući mogućnosti kako OpenAI-jevog chatbota, tako i Microsoftovog oblaka.

Svi IT procesi i podaci iz ove integracije bit će pod kontrolom Mercedes-Benza, poručili su. Upiti će se anonimizirano spremati u Mercedes-Benz Intelligent Cloud, gdje će se moći analizirati zbog dodatnih poboljšanja.

Ugradnjom ChatGPT-a u sistem glasovnog asistenta automobili će moći obavljati značajno širi raspon funkcija, koji ide i izvan predefiniranih zadataka i odgovora u postojećem sistemu MBUX. Jezični model pomoći će automobilu "razumjeti" kompleksnije upite prirodnim jezikom te proširiti opseg tema o kojima će se s njime moći "čavrljati", prenosi portal bug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije