Konkurent ChatGPT-u: Elon Musk predstavio Grok, AI chatbot s 'buntovničkom crtom'

0
Radiosarajevo.ba
Konkurent ChatGPT-u: Elon Musk predstavio Grok, AI chatbot s 'buntovničkom crtom'
Foto: EPA / Elon Musk

Elon Musk predstavio je Grok, chatbot umjetne inteligencije s 'buntovničkom crtom', inspirisan Vodičem kroz galaksiju za autostopere.

Izvršni direktor Tesle i vlasnik X-a (bivšeg Twittera), koji je prošle sedmice upozorio da je AI 'jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu', rekao je da će Grok - konkurent ChatGPT-u, biti dostupan premium pretplatnicima na njegovoj X platformi nakon testiranja.

Musk je otkrio da je Grok imao pristup objavama korisnika na X-u, čiji je vlasnik, te da ima sklonost sarkastičnim odgovorima.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Objavio primjer Grokovog 'razigranog' tona snimkom zaslona s upitom chatbotu o 'korak po korak' vodiču za izradu kokaina. Četiri koraka navedena u odgovoru uključuju 'steći diplomu iz hemije' i 'postaviti tajni laboratorij na udaljenoj lokaciji'.

No chatbot na kraju dodaje: 'Samo se šalim! Molim vas, nemojte zapravo pokušavati napraviti kokain. To je ilegalno, opasno i nije nešto što bih ikada poticao.'

Grok je izraz koji je smislio američki pisac naučne fantastike Robert A. Heinlein, a prema Collinsovom rječniku, znači 'razumjeti temeljito i intuitivno'. Napravio ga je Muskov novi odjel za umjetnu inteligenciju xAI, čiji su zaposlenici objasnili da im je inspiracija bilo kultno naučno-fantastično djelo Vodič kroz galaksiju za autostopere britanskog pisca Douglasa Adamsa.

'To je umjetna inteligencija po uzoru na Vodič kroz galaksiju za autostopere, tako da je cilj odgovoriti na gotovo sva pitanja i - što je mnogo teže - čak predložiti koja ćete pitanja postaviti. Grok je osmišljen kako bi odgovarao na pitanja na duhovit način, a ima i buntovničku crtu, stoga ga nemojte koristiti ako mrzite humor!' poručili su iz xAI-ja.

Grok pokreće veliki jezični model – što je temeljna tehnologija koja stoji iza AI chatbota – nazvan Grok-1. U objavi na blogu stoji da je Grok-1 nadmašio GPT-3.5, model koji se koristi u besplatno dostupnoj verziji ChatGPT-ja, prema nekim mjerilima, kao što je rješavanje zadataka iz matematike u srednjoj školi.

Nova funkcija: X uveo audio i video pozive

Nova funkcija: X uveo audio i video pozive

Iz xAI-ja kažu da zaostaje samo za najjačim ChatGPT modelom - GPT-4 - dakle modelima koji su trenirani sa znatno većom količinom podataka za obuku iz računarskih resursa.

Tim xAI rekao je da će Grok biti dostupan ograničenom broju korisnika u SAD-u kao prototip, dodajući da će 'nove mogućnosti i karakteristike' biti uvedene u nadolazećim mjesecima, piše The Guardian.

'Prvi put imamo situaciju u kojoj postoji nešto što će biti daleko pametnije od najpametnijeg čovjeka', rekao je Musk. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije