Nova verzija ChatGPT: Evo koje će nove mogućnosti imati

0
Radiosarajevo.ba
Nova verzija ChatGPT: Evo koje će nove mogućnosti imati
Foto: Rex Features / Ilustracija / Umjetna inteligencija

Na svom prvom događaju za razvojne programere u ponedjeljak, OpenAI je najavio novi veliki jezički model nazvan GPT-4 Turbo, u koji korisnici mogu unositi do 300 stranica teksta kao kontekst oko upita. Kompanija je također najavila novu prilagodljivu verziju ChatGPT-a, kao i novu trgovinu koja će prikazivati korisnički prilagođene chatbotove koji su posebno korisni.

CEO OpenAI-a Sam Altman je rekao grupi developera (korisnicima OpenAI API-a) da će GPT-4 Turbo omogućiti korisnicima unos do 128.000 tokena, ili otprilike 300 stranica knjige teksta, u model. S novim većim prozorom konteksta u GPT-4 Turbo, OpenAI nadmašuje Anthropic, čiji chatbot Claude ima prozor konteksta od 100.000 tokena, ili otprilike 75.000 riječi. Novi model će imati mnogo razumniji datum odsijecanja za znanje o nedavnim događajima. Datum lansiranja za ChatGPT-4 bio je septembar 2021. godine; datum lansiranja novog modela je april 2023. godine.

Altman je rekao da je model multimodalan, što znači da može unositi i izlaziti audio i slikovne sadržaje, uključujući i DALL-E 3. Također je rekao da će cijena za pristup modelu za developere biti manja od cijene GPT-4.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

OpenAI kaže da će lansirati svoju "GPT trgovinu", u kojoj će se prikazivati GPT-ovi koje su kreirali korisnici. Nakon što se nađu u trgovini, GPT-ovi postaju pretraživi i mogu se penjati na ljestvicu. Kompanija će prikazivati najkorisnije i najzabavnije GPT-ove u raznim kategorijama, poput produktivnosti, obrazovanja i "samo za zabavu".

OpenAI se približava prvoj godišnjici svoje izuzetno popularne aplikacije ChatGPT, koju je Altman nazvao "niskoprofilnim istraživačkim prikazom". OpenAI tvrdi da će novi GPT-ovi počivati na postojećoj sigurnosnoj infrastrukturi koja već sprječava zloupotrebu alata u svrhe koje su štetne, opasne ili toksične.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije