Instagram bi mogao uvesti nevjerovatnu funkciju - ovo bi vam moglo pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Instagram bi mogao uvesti nevjerovatnu funkciju - ovo bi vam moglo pomoći
Foto: Pexels / Instagram bi mogao uvesti novu funkciju

Na Instagramu se radi na novoj funkciji zvanoj AI Friend, ova funkcija će omogućiti korisnicima da prilagode AI identitet prema svojim željama i razgovaraju s njim.

Slike pokazuju da će korisnici moći birati spol, dob, etničku pripadnost i privatnost svog AI pratioca. Također će moći odabrati interese AI pratioca, koji će oblikovati njegov smjer razgovora. Nakon što završe s postavljanjem svojih preferencija, korisnici će moći odabrati avatar i ime za svog AI pratioca te započeti razgovor s njim.

Instagram nije dao zvanični komentar o ovoj temi, a važno je napomenuti da nerealizirane odlike mogu ili ne moraju biti konačno dostupne javnosti, ili se odlika može dodatno mijenjati tokom razvojnog procesa.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Razvoj ove funkcije izaziva zabrinutosti zbog rizika povezanih s interakcijom korisnika s AI entitetom. Julia Stoyanovich, direktorica NYU-ovog Centra za odgovornu AI, upozorava da generativna AI može zbuniti korisnike i natjerati ih da misle da razgovaraju s pravim osobama, što može izazvati ranjivost na manipulaciju ili razočaranje.

Razvoj ove funkcije događa se u vrijeme kad su se kontroverze oko AI chatbota pojačale tokom protekle godine. Tokom ljeta, britanski sud je imao slučaj u kojem je muškarac tvrdio da ga je AI chatbot potaknuo da pokuša ubiti kraljicu Elizabetu, nekoliko dana prije nego što je provalio na imanje dvorca Windsor.

Počelo je: U Europsku uniju stiže pretplata na Facebook i Instagram?

Počelo je: U Europsku uniju stiže pretplata na Facebook i Instagram?

U martu je udovica belgijskog muškarca koji je počinio samoubistvo tvrdila da ga je AI chatbot na to.

Uprkos tome, razvoj AI pratioca na Instagramu ide dalje, a slične tehnologije su već lansirane na drugim društvenim platformama, uključujući chatbote s poznatim osobama, piše Bajtbox.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije