Umjetna inteligencija održala misu u crkvi: Da li je deus ex machina kao planetarni duh?

1
Radiosarajevo.ba
Umjetna inteligencija održala misu u crkvi: Da li je deus ex machina kao planetarni duh?
Foto: Pexels / Katolička crkva

Crkva je značajni dio hitorije izgledala kao institucija kojoj nije u interesu promicati brze naučne proboje niti njihovu implementaciju u praksi, čak se u pojedinim situacijama činilo da su svećenici hočničari tehnološkog napretka.

Za ovu konstataciju može se reći – kako gdje i kako kad. Sudeći prema onome što se dogodilo u bavarskom gradu Fürthu tokom prošlosedmičnog Njemačkog evangelističkog crkvenog kongresa, čini se da će moderno svećenstvo vrlo brzo koristiti ChatGPT odnosno umjetnu inteligenciju za opću promociju božjeg donosno Isusovog nauka.

Naime, pred oko 300 vjernika održana je misa uz pomoć ChatGPT-a koji je na velikoj televiziji govorio u liku avatara za crkvenim oltarom. Prva rečenica primjene artificijelne inteligencije u crkvenoj praksi je glasila: "Dragi prijatelji, čast mi je stajati ovdje i moliti s vama na ovogodišnjoj konvenciji protestanata u Njemačkoj".

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Iz ove rečenice razvidno je kako će katoličko svećenstvo tek razmotriti ovu tehnološko-vjersku inovaciju te je nejasno kakve su šanse da se umjetna pamet koristi umjesto ljudske u, recimo, nekim crkvama zadarske biskupije.

Ili će možda pasti odluka da je takav tehnološki napredak možda poigravanje s đavolskim izazovima. Hoće li i katolička crkva imati odnos prema umjetnoj inteligenciji kao i većina ostalih važnih donosioca odluka: Ako mi nećemo, drugi hoće, a bolje je da oni ne budu u prednosti?

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji izlazi nova pjesma legendarnih Beatlesa

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji izlazi nova pjesma legendarnih Beatlesa

U Njemačkoj je popularni chatbot (ili jezični model) ChatGPT prvobitno tokom religijske ceremonije u Fürthu na TV -ekranu utjelovljen kao čovjek s bradom krutog izraza lica i monotonog glasa, a misa koju je predvodio bila je praćena molitvom i pjevanjem.

Sve je smislio teolog i filozof Jonas Simmerlein sa bečkog sveučilišta koji je za Associated Press pojasnio kako je 40-minutna ceremonija "98 posto bila kreacija mašine". Je li deux ex machina poput planetarnog duha pušten iz boce?

Njemački evangelistički crkveni kongres okupljanje je koje privlači desetke hiljada vjernika te se Simmerleinu učinio kao pravo mjesto za eksperiment u kojem će malo pripomoći ChatGPT-u (s onih ljudskih 2 posto) da održi pristojnu ceremoniju s više kompjuterski generiranih avatara žena i muškaraca tokom koje se uz slogan "Sada je vrijeme" propovijedalo nadvladavanje straha od smrti i zadržavanje vjere, a sve praćeno psalamima, molitvama i blagoslovima.

Vještačka inteligencija stiže na Messenger

Vještačka inteligencija stiže na Messenger

Reakcije na misu s umjetnom inteligencijom prema izvještaju Associated Pressa bile su miješane. Avatari su povremeno izazivali smijeh, pojedini vjernici misu su doživjeli pak vrlo ozbiljno, ali ne i pozitivno. Jedan od sudionika mise, 54-godišnji IT profesionalac Heiderose Schmidt, rekao je novinarima kako na misi "nije bilo srca i duše"; avatari su bili monotoni i previše brzi. Za razliku od njega, luteranski pastor 31- godišnji Marc Jansen bio je ugodno iznenađen: "Zamišljao sam da će biti lošije. Ali bio sam pozitivno iznenađen kako je dobro prošlo. Govor je bio dobar, iako povremeno nije išlo sve glatko".

Ovim zanimanjima prijeti 'izumiranje' - da li je vaše na ovoj listi?

Ovim zanimanjima prijeti 'izumiranje' - da li je vaše na ovoj listi?

Simmerlanu je ideja koristiti umjetnu inteligenciju kao asistenta svećenstvu.

"Umjetna inteligencija će ubrzano preuzimati naše živote, i to je činjenica. Vrlo je korisno naučiti kako se upotrebljava", kaže Simmerlan.

Treba primijetiti da Simmerlan vidi ulogu artificijelne inteligencije kao vrlo limitiranu, ali neki već prognoziraju kako će napredniji jezični modeli sami stvarati i interpretirati različite religijske doktrine, pa čak i u "promišljanjima" činiti greške (AI halucinacije) koje vremenom mogu postati predmetom obožavanja, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije