Europska unija dobila bitku protiv Applea: Novi iPhone ima jedan veliki novitet

0
Radiosarajevo.ba
Europska unija dobila bitku protiv Applea: Novi iPhone ima jedan veliki novitet
Foto: EPA-EFE / Apple

iPhone 15 prvi je koji ima USB-C punjač umjesto uobičajenog Appleovog Lightning punjača, pošto je EU naredio proizvođačima da uvedu istovjetne konekcije.

Bruxelles ističe da će to olakšati život potrošačima i smanjiti otpad.

Apple se 2022. godine žestoko usprotivio zakonu, tvrdeći da bi se time kaznilo inovacije, ali 27 država članica EU-a čini najveće zajedničko tržište u svijetu, a Bruxelles ima Big Tech "na zubu".

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Zajednički punjač nije jedina ogorčena bitka protiv Big Techa koju je EU dobio. Bruxelles vjeruje da će pobijediti u još nekoliko njih u sedmicama i mjesecima koji dolaze.

Digitalna pravila

Prijelomni Akt o digitalnim uslugama (DSA) i prateći Akt o digitalnim tržištima (DMA) najveći su i najnoviji pokušaji obuzdavanja velikih tehnoloških kompanija.

DSA zahtijeva da kompanije suzbijaju štetan i ilegalni sadržaj na internetu kao i da procijene rizike koje njihove platforme predstavljaju za društvo.

Novi iPhone stići će kupcima s jednom velikom promjenom

Novi iPhone stići će kupcima s jednom velikom promjenom

Za kršenje pravila predviđena je kazna od šest posto godišnjeg globalnog prometa.

Po pravilima, 19 "jako velikih" internetskih platformi, uključujući Facebook, Instagram, TikTok, X (bivši Twitter) i YouTube, moralo se uskladiti s DSA-om do kraja augusta. Sve platforme morat će se uskladiti do februara 2024.

Spomenute velike platforme već su uvele promjene uključujući zabranu ciljanog oglašavanja za djecu te uvođenje nepersonaliziranog feeda za korsnike.

Apple će danas predstaviti novu seriju iPhone 15 uređaja, dolazi funkcija koju su svi tražili

Apple će danas predstaviti novu seriju iPhone 15 uređaja, dolazi funkcija koju su svi tražili

Ograničenje Snapchata

Promjene nisu ograničene na Evrospku uniju. Snapchat je rekao da će i u Velikoj Britaniji ograničiti personalizirano oglašavanje za maloljetnike.

"Pokrenut će se proces postupnih promjena u načinu na koji te platforme djeluju, ali to neće biti preko noći", rekla je Sally Broughton Micova iz Centra za regulaciju u Europi.

DMA je još jedan trn u oku tehnoloških firmi, osobito Applea. Zakon želi razvodniti dominaciju velikih igrača i učiniti tržište pravednijim.

EU ih posebno na oku ima šest: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Metu (Facebook), Microsoft i ByteDance (TikTok).

Pravila vrijede od februara 2024. godine

Appleu to donosi jednu od najvećih promjena u "ekosistemu" kojim dominira njegov App Store. DMA će prisiliti Apple da trećim stranama dopusti trgovine za aplikacije.

"DMA će zaista imati utjecaj na to kako oni dizajniraju svoje strukture", rekao je europski dužnosnik.

Kompanije će također morati olakšati korisnicima slanje poruka između aplikacija.

Promjene imaju cijenu. Metina nova platforma Threads još nije dopuštena u EU-u zbog europskih pravila.

Zaštita podataka

Velika Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) stupila je na snagu 2018. godine i bila je najstroži i najpoznatiji EU zakon na tom području, osiguravajući da građani daju pristanak na načine kojima će se koristiti njihove podatke.

Mnogi su jedva dočekali: Apple predstavio novu seriju poznatih uređaja

Mnogi su jedva dočekali: Apple predstavio novu seriju poznatih uređaja

Za kršenja je izrečen niz kazni.

U maju je irski regulator za zaštitu privatnosti izrekao najveću do sada pojedinačnu kaznu od 1,2 milijarda eura (2,3 milijarde KM) Meti zbog prenošenja osobnih podataka između Europe i SAD-a, prenosi portal direktno.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije