Novi iPhone stići će kupcima s jednom velikom promjenom

0
Radiosarajevo.ba
Novi iPhone stići će kupcima s jednom velikom promjenom
Foto: Twitter / Ilustracija

Najnoviji Appleov iPhone gotovo će sigurno imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra.

Trenutno, modeli američke kompanije koriste Appleov Lightning konektor, za razliku od većine konkurencije u svijetu koja je okrenuta USB-C rješenju.

Ali, nova pravila Europske unije zahtijevaju od proizvođača implementaciju univerzalnog priključka za punjenje uređaja do decembra 2024., kako bi uštedjeli novac potrošačima i smanjili otpad.

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan, spasioci pokušavaju doći do njega

Većina Appleovih novih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, ali kompanija se na početku protivila pravilu EU-a.

Iz Applea su za BBC u septembru 2021. saopštili da strogi zakoni koji nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Europi i širom svijeta. Negodovanje ipak nije urodilo plodom. Zbog toga, čini se da je trenutni iPhone 14 posljednji Appleov uređaj koji isključivo koristi Lightning konektor.

Apple će 12. septembra predstaviti novi iPhone

Apple će 12. septembra predstaviti novi iPhone

A hoće li to stvarno biti tako, saznat ćemo sljedeće sedmice na predstavljanju iPhone 15 i iPhone 15 Pro modela.

Inače, nova europska pravila pokrivaju male i srednje električne proizvode, uključujući sve od mobilnih uređaja do gaming konzola i prijenosnih zvučnika. Ukratko, sve što zahtijeva punjače. Dakle, odsad će jedan biti dovoljan za sve.

Treba napomenuti da se i prijenosni računari moraju uskladiti pravilima, ali proizvođači imaju više vremena za izmjene, do 2026., piše Antenazadar.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije