Tvrdnje / Borba protiv COVID-a: Vakcina neće biti spremna ni za dvije godine?

15. 05. 2020. u 09:37:00 Srna

Shares: 6

Nijedna vakcina protiv novog koronavirusa neće biti spremna za upotrebu najmanje dvije godine, izjavio je direktor švajcarske farmaceutske kompanije “Novartis” Vas Narasimhan.

“Novartis” više ne proizvodi vakcine, pošto je taj dio poslovanja 2015. godine prodat firmi “Glakso Smit Klajn”. Neke kompanije već testiraju potencijalne vakcine na ljudima.

"Rezultati prvih kliničkih studija vakcina koji su kandidati treba da stignu na jesen. Ako sve prođe kako se nadamo, biće potrebno 24 mjeseca dok ne budemo imali vakcinu", izjavio je Narasimhan listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kompanija Moderna je ubrzala planove o eksperimentalnoj vakcini protiv infekcije COVID-19 i saopštila da očekuje da će početkom ljeta pokrenuti završno ispitivanje.

Stručnjaci su prethodno rekli da ne očekuju da će bilo koja vakcina biti spremna prije 2021. godine, pošto se vakcine moraju temeljno testirati na ljudima prije nego što se daju stotinama miliona ili milijardama ljudi da bi se spriječila zaraza.

Narasimhan, koji je u “Novartisu” vodio posao sa vakcinama, izjavio je da će poseban izazov biti proizvodnja vakcine u dovoljnoj količini. On je rekao da gradnja nove fabrike obično traje tri ili četiri godine i da je to predugo, zbog čega se moraju iskoristiti postojeće proizvodne mreže.

NEMA KOMENTARA