Astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici snimio pojavu visoku 26 km: Šta je to crveni duh?

0
Radiosarajevo.ba
Astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici snimio pojavu visoku 26 km: Šta je to crveni duh?
Foto: NASA / Ilustracija

Prilikom eksperimenta proučavanja munja u gornjim slojevima atmosfere, astronaut MSS-e je zabilježio svojom kamerom rijedak fenomen.

Svake subote astronaut Evropske svemirske agencije Andreas Mogensen, odlazi na kupolu Međunarodne svemirske stanice i veoma moćnom kamerom u okviru Thor-Davisovog eksperimenta na Danskom tehničkom univerzitetu (DTU), snima grmljavine na Zemlji.

Eksperiment proučava munje u gornjim slojevima atmosfere i mogući utjecaj koji one imaju na nivoe gasova staklene bašte, odgovorne za globalno zagrijvanje planete.

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

Naučnici procjenjuju da je veličina crvenog duha na slici koju je zabilježio Mogensen otprilike 14 puta 26 kilometara.

"Ove slike koje je napravio Andreas su fantastične", naglašava Olivier Chanrion, vodeći naučnik za ovaj eksperiment i viši istraživač DTU Space.

More u blizini Bermudskog trokuta šokiralo stručnjake: "Ovo se nikad nije dogodilo"

More u blizini Bermudskog trokuta šokiralo stručnjake: "Ovo se nikad nije dogodilo"

"Davisova kamera radi dobro i daje nam visoku rezoluciju neophodnu za snimanje brzih procesa u munjama."

Šta je crveni duh?

Crveni duh je primjer izuzetne atmosferske pojave poznate kao jonosferska munja (Transient Luminous Event).

Ponekad se naziva i crvena munja, a dešava se iznad grmljavinskih oblaka koji su između 40 i 80 kilometara iznad Zemlje.

Bljesci munje se obično spuštaju od oblaka do zemlje. Međutim, duh ide u drugom smjeru, izlazeći u atmosferu, pomalo kao munja unazad.

Crvena munja se dešava nevjerovatno brzo - otprilike za milisekundu - što naučnicima otežava da je zabilježe i proučavaju.

Također, kako se formiraju iznad oblaka groma, gotovo ih je nemoguće proučavati sa Zemlje i uglavnom se vide iz svemira.

Međutim, produbljivanje saznanja o njima može istraživačima da pruži dragocjene informacije o stvarima koje se dešavaju u gornjoj atmosferi.

Koje druge jonosferske munje postoje?

Još jedna od rijetkih atmosferskih pojava su i plavi mlazevi, koji su također primjer prolazne jonosferske munje.

Poput crvenih duhova, dešavaju se iznad grmljavine i predstavljaju uzlazno pražnjenje struje. Plavi mlazevi su prilično blijedi i plave boje, pa ih je zbog toga jako teško uočiti.

Oni se dešavaju na oko 100 kilometara iznad Zemlje tokom oluja sa grmljavinom i odigravaju se tako brzo da se ne mogu vidjeti golim okom, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije