NASA potvrdila: Planiraju izgraditi kuće na Mjesecu do 2040. godine

3
Radiosarajevo.ba
NASA potvrdila: Planiraju izgraditi kuće na Mjesecu do 2040. godine
Foto: NASA / NASA je zamislila život na Mjesecu

NASA je potvrdila da postoje planovi za izgradnju kuća na Mjesecu, i to u narednih 20 godina. Kako piše New York Times, NASA je otkrila da je udružila snage s tehnološkom kompanijom ICON iz Austina za ovaj revolucionarni pothvat, poznat kao Projekt Olympus.

Iako izgledi za kupovinu nekretnine na Mjesecu zvuče kao nešto iz sci-fi priče - što i mnogi eksperti smatraju da ovaj plan jeste - NASA i ICON su prilično ozbiljni u namjeri da to ostvare. U sklopu Projekta Olympus, NASA će na Mjesec poslati 3D printer, posebno dizajniran za izgradnju struktura pomoću lunarnog betona kojeg planiraju dobiti od komadića kamenja, fragmenata minerala i mjesečeve prašine.

Osim toga, svemirska agencija sarađuje s privatnim kompanijama i univerzitetima na izradi vrata, namještaja, pločica i drugo, s ciljem uspostavljanja potpuno funkcionalnog životnog okruženja na našem nebeskom susjedu.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Niki Werkheiser, NASA-ina direktorica tehnološke zrelosti, izrazila je svoj optimizam, rekavši: "Okupili smo sve prave ljude u pravo vrijeme sa zajedničkim ciljem, zbog čega mislim da ćemo stići tamo. Svi su spremni poduzeti ovaj korak zajedno, tako da ako razvijemo dobre temelje, nema razloga da nećemo uspjeti."

Međutim, projekt Olympus suočava se s značajnom preprekom - mjesečevom prašinom, koja je poznata po svojim abrazivnim svojstvima koja mogu prorezati staklo i oštetiti građevinske materijale. Nadalje, izazov lansiranja materijala u svemir dodaje kompleksnost projektu, zbog čega je NASA angažirala ICON, koji planira koristiti Mjesečevo tlo u procesu 3D ispisa za izgradnju inovativnih lunarnih kuća.

[related]https://youtu.be/SCY2fCdVQPQ[/related]

Jennifer Edmunson, vodeća geologinja u Marshall Space Flight Centru za projekt, naglašava potrebu za dokazom koncepta, navodeći: "Prva stvar koja se treba dogoditi je dokaz koncepta. Možemo li zapravo manipulirati tlom na površini Mjeseca i pretvoriti ga u građevinski materijal? Moramo započeti s ovim razvojem sada ako želimo ostvariti staništa na Mjesecu do vremenskog okvira 2040."

ICON će sljedeće godine testirati svoj 3D printer u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall, osiguravajući da može izdržati izazovno lunarno okruženje. Victor Pritchett, direktor ogranka za eksperimentalne tekućine i ispitivanje okoliša za Marshall, spomenuo je postojanje desetak komora za testiranje - simulaciju radijacije i uslova toplinskog vakuuma s kojima bi se materijali susreli izvan Zemlje. Ako ovi materijali mogu izdržati ove ekstremne uslove, vjerojatno će izdržati i u surovim uslovima svemira.

NASA planira lansirati i platforme za slijetanje raketa koje će transportirati 3D printere na Mjesec. Ova lansirna mjesta bit će smještena dalje od građevinskog područja kako bi se smanjilo raspršivanje Mjesečeve prašine tokom slijetanja i polijetanja raketa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije