More u blizini Bermudskog trokuta šokiralo stručnjake: "Ovo se nikad nije dogodilo"

1
Radiosarajevo.ba
More u blizini Bermudskog trokuta šokiralo stručnjake: "Ovo se nikad nije dogodilo"
Mirror.co.uk / Bermudski trokut

Naučnici su otkrili zabrinjavajuće promjene nakon što je more u blizini Bermudskog trokuta postalo gotovo neprepoznatljivo.

Bermudski trokut intrigantan je dio svijeta o kojemu se u posljednjih nekoliko godina raspravlja o mnogim tvrdnjama i teorijama zavjere. 

No, sada su naučnici otkrili da se Atlantski ocean koji okružuje arhipelag brzo zagrijava dok također gubi kisik. Povrh toga, stručnjaci su primijetili da voda postaje sve slanija i kiselija.

Shakira oslobođena svih optužbi za neplaćanje poreza

Shakira oslobođena svih optužbi za neplaćanje poreza

Od 1983. godine naučnici prate vodu koja okružuje Bermude i od tada uzimaju mjesečne uzorke. To im pomaže da procijene fiziku, biologiju i kemiju površine i dubina oceana. Iako je tokom godina postojao prilično stabilan trend, kasniji nalazi u sklopu studije vremenske serije Bermuda Atlantic (BATS) dali su neke alarmantne rezultate.

Zapravo, stručnjaci su otkrili da je voda koja danas okružuje otoke gotovo neprepoznatljiva, u usporedbi s rasponom viđenim 1980-ih.

Profesor Nicholas Bates, istraživač oceana na Bermudskom institutu za oceanske znanosti i autor, rekao je: "Pokazali smo da se površinski ocean u suptropskom sjevernom Atlantskom oceanu zagrijao za oko 1°C tokom posljednjih 40 godina. Nadalje, salinitet oceana se povećao i izgubio je kisik. Osim toga, kiselost oceana se povećala od 1980-ih do 2020-ih."

Fenomen koji traje od 9 do 12 mjeseci: Zbog njega imamo oluje, a najviše plaši ono što nosi u 2024.

Fenomen koji traje od 9 do 12 mjeseci: Zbog njega imamo oluje, a najviše plaši ono što nosi u 2024.

Ovi uslovi izazivaju ozbiljnu zabrinutost među mnogim stručnjacima zbog moguće štete koju nanose bioraznolikosti područja. Podaci pokazuju da su vode postale znatno toplije, ali je i više slanosti na površini uzrokovalo neke dodatne probleme. To znači da je više soli otopljeno u vodi, nešto što se nesrazmjerno povećalo u posljednjih nekoliko godina.

Bates je dodao: "Sumnjamo da je ovo dio širih, novijih trendova i promjena u temperaturama oceana i promjenama okoliša, poput atmosferskog zagrijavanja i najtoplijih godina na globalnoj razini."

Konačna studija ipak je istaknula da se mnogi svjetski oceani suočavaju s drastičnim promjenama zbog klimatskih promjena. Bates je objasnio: "Ova opažanja daju dojam o brzini promjena u nedavnoj prošlosti zagrijavanja oceana i oceanske kemije.

"Oni pružaju ključne naznake budućih promjena u sljedećim desetljećima. Oni su također dokaz regionalnih i globalnih ekoloških promjena i egzistencijalnih izazova s ​​kojima se suočavamo kao pojedinci i društva u bliskoj budućnosti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije