Uragan Hilary prijeti SAD-u: Klimatski fenomen kakav se ne pamti, opasan je po život

0
Radiosarajevo.ba
Uragan Hilary prijeti SAD-u: Klimatski fenomen kakav se ne pamti, opasan je po život
Foto: Twitter / Uragan Hilary

Uragan Hilary tokom nedjelje će poharati zapadnu obalu Meksika i SAD-a, kojima prijete nezapamćene poplave, snažni udari vjetrova i izuzetno obilne padavine.

Riječ je o klimatskom fenomenu koji nije tipičan za to podneblje. Posljednja oluja tog tipa Kaliforniju je zadesila prije nešto više od osam desetljeća, a tada je smrtno stradalo čak 100 ljudi.

Nacionalni centar za uragane Hilary je okarakterizirao kao oluju kategorije 1, a ove bi se nedjelje južna Kalifornija mogla susresti i s udarima vjetra jačine 140 kilometara na sat.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

"Mobilizirali smo sve raspoložive postrojbe kako bismo što je moguće efikasnije odgovorili na ovu ugrozu koju povijest naše savezne države ne pamti", rekao je kalifornijski guverner Gavin Newsom, nakon što je proglasio izvanredno stanje kako bi dobio manevarskoga prostora za brze reakcije.

"Riječ je o oluji koja ima sve preduvjete da postane najgorom prirodnom katastrofom koja je Kaliforniju pogodila u više od deset godina", rekla je Nancy Ward, direktorica kalifornijskog Ureda za izvanredne situacije.

Službe su trenutno najviše fokusirane na evakuaciju onih građana koji žive u pustinjskom području istočno od San Diega i Los Angelesa, jer se ondje očekuje dvostruko više padavina od količine koja u normalnim okolnostima padne tokom cijele godine.

Naime, tamošnja infrastruktura nije predviđena za tropske oluje, zbog čega bi snažne padavine mogle uzrokovati velike i po život opasne bujice.

Dodatna otegotna okolnost jest i činjenica kako su ta područja nedavno poharali i požari, zbog čega tlo vrlo strmo i kruto.

"Kiša koju bi tlo u normalnim okolnostima vjerojatno upilo, na zgarištima se odbija kao od asfalta, što je pogodno za klizišta i bujice", objašnjavaju CNN-u iz ureda kalifornijskog guvernera.

Građanima Orange Countyja dodijeljene su vreće pijeska te im je sugerirano da njima utvrde svoje posjede.

Koliko je dramatično, u prilog govori i činjenica kako je na terenu više od 7.500 vatrogasaca i svi službenici hitne pomoći, američka mornarica relocirala je svoje brodove u sigurnije luke, Los Angeles je zatvorio sve javne parkove, plaže i odmarališta, a na području južne Kalifornije otkazani su koncerti i sportske manifestacije.

Guverner najavljuje i nestašicu struje, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije