Fenomen koji traje od 9 do 12 mjeseci: Zbog njega imamo oluje, a najviše plaši ono što nosi u 2024.

1
Radiosarajevo.ba
Fenomen koji traje od 9 do 12 mjeseci: Zbog njega imamo oluje, a najviše plaši ono što nosi u 2024.
Pixabay / Ilustracija

Očekuje se da će događaj El Niño koji je trenutno u toku potrajati najmanje do aprila 2024. godine. U tom će razdoblju utjecati na vremenske obrasce i doprinijeti daljnjem porastu temperatura na kopnu i u okeanima.

Temperature površine mora i ostali atmosferski i okeanski pokazatelji u srednjem i istočnom Tihom okeanu odgovaraju događaju El Niño, toploj fazi pojave El Niño/južne oscilacije (ENSO), od sredine oktobra 2023. godine.

El Niño se brzo razvio tokom jula i augusta te je do septembra dostigao umjerenu snagu. Očekuje se da će dostići vrhunac kao snažan događaj od novembra 2023. do januara 2024. godine. Vjerovatnoća da će se zadržati tokom nadolazeće zime na sjevernoj polulopti i ljeta na južnoj polulopti iznosi 90%.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Na temelju historijskih obrazaca i trenutačnih dugoročnih predviđanja očekuje se da će se njegov intenzitet postupno smanjiti tokom predstojećeg borealnog proljeća, navodi se u obavijesti WMO-a o pojavama El Niño/La Niña, u kojoj se kombinuju prognoze i stručne smjernice iz cijelog svijeta.

El Niño se u prosjeku javlja svake dvije do svakih sedam godina i obično traje od devet do 12 mjeseci. Riječ je o klimatskom obrascu koji se prirodno pojavljuje i koji se povezuje sa zagrijavanjem površine okeana u srednjem i istočnom tropskom Tihom okeanu. Međutim, on se odvija u kontekstu klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjima.

Objavljena prognoza do 24. novembra: Bh. meteorolozi najavili snijeg, evo kada

Objavljena prognoza do 24. novembra: Bh. meteorolozi najavili snijeg, evo kada

Utjecaji događaja El Niño na globalne temperature obično se manifestuju godinu nakon njegovog razvoja, što je ovom slučaju 2024. godine. Uslijed rekordno visokih temperatura na kopnu i rekordno visokih temperatura površine mora koje se bilježe od ljuna, velika je vjerovatnoća da će 2023. godina biti najtoplija godina u historiji mjerenja. Sljedeća bi godina mogla biti još toplija. 

Ekstremni događaji poput toplinskih valova, suša, šumskih požara, obilnih kiša i poplava u nekim će se regijama pojačati, što će imati snažne utjecaje.

Prijašnja najtoplija godina u historiji mjerenja bila je 2016. zbog dvostrukog djelovanja iznimno snažnog događaja El Niño i klimatskih promjena.

Najnovije prognoze i stručne procjene upućuju na visoku vjerovatnoću daljnjeg zagrijavanja u srednjem i istočnom ekvatorijalnom Tihom okeanu barem tokom sljedeća četiri tromjesečna godišnja doba koja se međusobno preklapaju: radi se o razdobljima od novembra do januara, od decembra do februara, od januara do marta i od februara do aprila 2024. godine.

Astro predviđanje: Ovih 6 znakova Zodijaka u 2024. čekaju dramatične promjene u ljubavi i braku

Astro predviđanje: Ovih 6 znakova Zodijaka u 2024. čekaju dramatične promjene u ljubavi i braku

Snažan El Niño ne mora nužno imati snažne lokalne učinke. Važno je napomenuti da El Niño nije jedini čimbenik koji utječe na svjetske i regionalne klimatske obrasce i da intenzitet pokazatelja događaja El Niño ne odgovara izravno snazi njegovih utjecaja. Svi događaji El Niño međusobno su različiti, navodi se u novoj obavijesti Svjetske meteorološke organizacije (WMO), a prenosi DHMZ

Na snimku možete pogledati detaljnije o ovoj pojavi:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije