Odlomio se najveći ledeni brijeg na svijetu, plovi prema prema Južnom okeanu

3
Radiosarajevo.ba
Odlomio se najveći ledeni brijeg na svijetu, plovi prema prema Južnom okeanu
Foto: Screenshot/YouTube / Satelitski snimci najvećeg ledenog brijega na svijetu na Antarktiku

Najveći ledeni brijeg na svijetu kreće se prvi put u više od tri decenije, rekli su naučnici u petak, 24. novembra.

Na skoro 4.000 kvadratnih kilometara, antarktički ledeni brijeg nazvan A23a je otprilike tri puta veći od New Yorka.

Otkako se 1986. godine odvojio kod ledene plohe Filchner-Ronne na zapadnom Antarktiku, ledeni brijeg koji je nekada bio domaćin sovjetskoj istraživačkoj stanici, uglavnom je bio nasukan nakon što se njegova baza zaglavila na dnu Weddellovog mora.

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Ne više. Nedavni satelitski snimci otkrivaju da brijeg, težak skoro trilion metričkih tona, sada brzo pluta pokraj sjevernog vrha Antarktičkog poluotoka, potpomognut snažnim vjetrovima i strujama.

Rijetko je vidjeti santu leda ove veličine u pokretu, rekao je glaciolog iz Britanskog antarktičkog istraživanja Oliver Marsh, tako da će naučnici pomno pratiti njegovu putanju.

Naučnici pronašli "skrivenu" planinu visoku 1.600 metara - dvostruko viša od Burj Khalife!

Naučnici pronašli "skrivenu" planinu visoku 1.600 metara - dvostruko viša od Burj Khalife!

Kako se pojačava, kolosalni brijg će vjerovatno biti lansiran u Antarktičku cirkumpolarnu struju. Ovo će ga usmjeriti prema Južnom okeanu na stazi poznatoj kao "aleja ledenog brijega" gdje se drugi takve vrste mogu naći kako klackaju u tamnim vodama.

"Vremenom se vjerovatno samo malo istanjio i dobio ono malo dodatne plovnosti što mu je omogućilo da se podigne sa dna okeana i da ga potiskuju okeanske struje“, rekao je Marsh.

A23a je također među najstarijim santama leda na svijetu.

Moguće je da bi se A23a ponovo prizemljio na ostrvu Južna Džordžija. To bi predstavljalo problem za životinjski svijet Antarktika. Milioni tuljana, pingvina i morskih ptica razmnožavaju se na ostrvu i hrane se u okolnim vodama. Behemoth A23a bi mogao prekinuti takav pristup.

2020 godine., još jedan gigantski ledeni brijeg, A68, izazvao je strahove da će se sudariti s Južnom Georgijom, smrskavši morski život na morskom dnu i prekinuvši pristup hrani. Takva katastrofa je na kraju izbjegnuta kada se ledeni brijeg raspao na manje komade - mogući kraj igre i za A23a, piše Voa news.

Ali "santa leda ovog razmjera ima potencijal da preživi prilično dugo u Južnom okeanu, iako je mnogo topliji, i mogao bi se probiti dalje na sjever prema Južnoj Africi gdje može poremetiti pomorstvo", rekao je Marsh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije